Засилване на търговията с агро-хранителни стоки сред страните на Балканския

...
Засилване на търговията с агро-хранителни стоки сред страните на Балканския
Коментари Харесай

За засилване на регионалната търговия на агро-хранителни стоки се обединиха участниците в Балканската среща за продоволствената сигурност в София

Засилване на търговията с агро-хранителни артикули измежду страните на Балканския район бе във фокуса на диалозите във втория ден от районната среща, която се организира в интервала 10-11 февруари 2023 година в София. Сесията във втория ден от Балканската среща за районните провокации пред продоволствената сигурност във времена на рецесии бе ръководена от заместник-министър Георги Събев.

Дебатът се концентрира върху оползотворяването на районния капацитет за стабилно произвеждане, както и върху обмена на опит във връзка с кръговата биоикономика.

„ Страните от района постоянно гледат към по-далечни или огромни пазари, където обаче и международната конкуренция е доста по-голяма. Често се подценява капацитетът на нашия личен район от десетки милиони консуматори, който също дава благоприятни условия за търговия и развиване ”, разяснява заместник-министър Георги Събев. „ Последните рецесии демонстрираха, че световните провокации като Ковид рецесията и войната в Украйна могат да окажат съществени разтърсвания върху локалните пазари както у нас, по този начин и в други прилежащи страни. По-тясното съдействие сред нашите страни ще помогне на производителите ни за сполучлива реализация на фона на сегашни или бъдещи провокации ”, добави още Събев.

По време на срещата беше подложен акцент върху смисъла на науката и новаторските решения, с помощта на които се развиват положителни аграрни практики и се внедряват технологии, които покачват устойчивостта на бранша.

Основна тематика, към която се сплотиха всички участници, беше смисъла на кооперирането и на основаването на районни вериги на доставки. Експертите разясниха и преимуществата при потреблението на локални сортове в подтекста на климатичните промени, които се явяват значително предизвикателство в аграрната сфера.

Участниците в срещата разискаха опциите за бъдещо балканско съдействие в региона на селския туризъм, в това число предлагането на общи направления, както и съвместени планове за отбрана на общи балкански хранителни артикули. Гърция, Румъния, Хърватия и Словения сложиха акцент в развиването на схемите за качество на Европейски Съюз като извънредно значим детайл от подпомагането на стопанската система в селските региони. Заместник-министър Събев показа Българската стратегия за локални обичайни и районни обичайни артикули, която беше призната през декември предходната година, чиято съществена цел е да дава видимост на български обичайни артикули и да оказва помощ развиването на селските региони. Участниците в срещата подчертаха и нуждата от систематичен и интегриран метод при взимане на решения за реализиране на стабилно произвеждане и ползване във времена на рецесии.

Тези и други тематики от общ интерес ще бъдат обсъждани на идващите срещи в този формат, които се чака да се състоят през идните месеци.

Като част от програмата на конференцията делегатите посетиха дружество за произвеждане на биохрани - „ Смарт Органик ”, което изнася артикули в над 60 страни.

Събитието е инициирано и проведено от българското Министерство на земеделието и в него участваха делегации от Румъния, Гърция, Хърватия, Черна гора, Косово и Словения.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР