Засиленото полицейско присъствие в центъра на София остава. На среща

...
Засиленото полицейско присъствие в центъра на София остава. На среща
Коментари Харесай

Превантивни мерки: Вътрешният министър обеща повече полиция в София след двете сбивания

Засиленото полицейско наличие в центъра на София остава. На среща вътрешния министър Калин Стоянов, столичния кмет Васил Терзиев и браншовите организации на заведенията се договориха повече униформени да патрулират и към центровете за настаняване на Държавната организация за бежанците.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателят на Движение за права и свободи Делян Пеевски внесоха план за законови промени, който планува увеличение на чиновниците в " Гранична полиция " с над 1200 и на униформените в Охранителна полиция с над 250.

Браншовите организации на заведенията и ресторантьорите, оказа се, чукат на отворена врата във вътрешното министерство.

" Първо - доста сме удовлетворени за бързата реакция. Защото още в съботния ден беше проведена днешната среща. Благодаря и на министъра, и на кмета на София, че отделиха толкоз време ", сподели Ричард Алибегов, ръководител на Българската асоциация на заведенията.



След час диалог притежателите на заведения за хранене и заведения, столичният кмет и вътрешният министър оповестиха, че имат една и съща цел и едни и същи визии по какъв начин да бъде реализирана тя след двете сбивания с центъра на София.

" Засилваме полицейското наличие, както в централната градска част в региона на НДК и на други места, където има сборища на лица, които са с друг генезис. Освен това ще засилим и доста интензивно наличието към центровете на Държавната организация за бежанците ", сподели Калин Стоянов, министър на вътрешните работи.

Вътрешният министър добави, че част от решението на казуса е импортираният тази заран от водача на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателя на Движение за права и свободи Делян Пеевски законопроект, който ще разреши по-добра защита на границата и повече сигурност в центровете за настаняване на бежанци.

" Дългоочакваната и желана смяна от нас на параграф 16 от Закона за администрацията, което ще ни даде опцията да назначим нужните 1264 бройки по линия на " Гранична полиция ", както и към 260 полицейски чиновници, които ще поемат защитата на петте центъра на ДАБ ", разясни Калин Стоянов.

Мерките, които се взимат, са превантивни и на срещата е реализирано единодушие с изключение на в центъра на столицата, патрулирането на униформени да се усили и в парковете, където пък са зачестили случаите малолетни да атакуват и ограбват възрастни хора.

" За друг вид закононарушения, осъществени от лица под 18-годишна възраст, за жалост има наклонност на увеличение ", сподели Калин Стоянов.

" Целта ни е хората да усетят, че има ред в този град. Това е нещо, към което всички се обединихме, че София е оазис, София е една от най-сигурните столици в Европа ", сподели Васил Терзиев, кмет на София.

" Не би трябвало да се заиграваме и ще помоля тук, това е и зов към политиците от страна на бизнеса, да не се заиграваме с етническата карта никога ", прикани Ричард Алибегов.



Разследванията на двете сбивания на бул. " Витоша " са потвърдили, че в тях не са взели участие мигранти, а непознатите жители, забъркани и в двата случая са легално пребиваващи у нас. На 6 март сбилите се групи са били смесени от българи и чужденци. Имат прителски връзки и сред тях е зародил спор за момиче, което зарязало момче от едната група и тръгнало с момче от другата. На 8 март пък, за обир, малолетни българи са нападнали английски студенти от пакистански генезис.

" Апелирам да не се употребяват тези случаи политически. Да се избегнат безусловно всевъзможни опити за внушения, че имаме обстановка, при която се получават спорове на някаква расова основа ", съобщи Калин Стоянов.

" Това е, което желаеме ние в действителност. Искаме сигурност за нас, за личния състав, за туристите, за посетителите на София. Това, което ние популяризираме, е реалност - София в действителност е една от най-сигурните столици и постоянно е било по този начин и в подтекста на това, което се случва в Брюксел, във Виена, в Берлин ", уточни Ричард Алибегов.

Столичният кмет разгласи, че неработещите камери от общинското видеонаблюдение към този момент се ремонтират, ще продължи и монтирането на нови, с цел да се разшири периметърът, който се управлява с всички вероятни средства.

Снимки: Българска телеграфна агенция


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР