Засилен интерес от чуждестранни наблюдатели за балотажаПрезидентските избори в Северна

...
Засилен интерес от чуждестранни наблюдатели за балотажаПрезидентските избори в Северна
Коментари Харесай

Утре Северна Македония избира новия си президент

Засилен интерес от задгранични наблюдаващи за балотажа

Президентските избори в Северна Македония ще бъдат следени от 3381 локални и 520 задгранични наблюдаващи. Те ще бъдат отразени от 60 задгранични медии, които са получили акредитация от Държавната изборна комисия /ДИК/, съобщи БГНЕС.

От локалните максимален е броят на наблюдаващите от МОСТ, следвани от две неправителствени организация от Скопие – МАК-СОНЦЕ и АКСИОС 2017.

От задграничните наблюдаващи най-голяма е Мисията на ОССЕ. След нея са наблюдаващите от Световния македонски конгрес Скопие, посолството на Съединени американски щати, представителството на Европейски Съюз. Има и наблюдаващи от посолствата на Русия, Франция, Англия, Швеция, Унгария, Италия и Албания.

Вторият кръг на президентските избори в Македония ще се организира на следващия ден. На него ще премерят сили претендентът на ръководещите от СДСМ Стево Пендаровски и на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова. На първия тур те получиха надлежно 44,47% и 44,32% от гласовете. На трето място е класира претендентът на албанците Блерим Река.

Ако на изборите в неделя гласоподават по-малко от 40% от имащите право на глас, изборите ще бъдат оповестени за недействителни, а краткотраен президент на Македония ще стане ръководителят на Народното събрание Талат Джафери. Така за пръв път страната може да бъде краткотрайно управлявана от албанец.

Днес, 4 май, е разгласен за ден на размисъл и пропагандата е неразрешена.

Това са 6-ти президентски избори от оповестяването на независимостта на Македония. Досега президенти са били Киро Глигоров /1991-1999/, Борис Трайковски /1999-2004/, Бранко Цървенковски /2004-2009/ и Георге Иванов /2009-2019/.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР