Засилен интерес към българско гражданство има сред младите хора -

...
Засилен интерес към българско гражданство има сред младите хора -
Коментари Харесай

Засилен интерес към българско гражданство сред децата на изселниците в Турция



Засилен интерес към българско поданство има измежду младежите - децата на изселниците от Българи, а въздействието на изселническите организации върху тях в същото време отслабва. 

За младите " огромната екскурзия " е единствено част от фамилните истории. Не им се е налагало да напущат къща и да стартират от нулата, споделя Джеват Гюнеш - ръководител на Сдружението на балканксите турци в Одрин: " Младите имат нови ползи, нови схващания за живота. Най-вероятно ние изпуснахме към този момент световния свят ".

Не се и интересуват толкоз от български избори, както родителите им. Не поддържат и мощна връзка с изселническите организации, които бяха основани през 90-те: " Историята за новото потомство най-вероятно не е доста значима. Това, което ние преживяхме, те не го претърпяха. Те живят в по-глобален свят и най-вероятно техните ползи се смениха ".

За новото потомство - наследниците на изселниците от България, стопанската система е най-важна: " Доколкото разбирам, в България е по-добре " - споделя Хюлия Алтън и си спомня, че когато тя е пристигнала, преди 30 години, турската лира е била надалеч по-скъпа, а в този момент цената й пада по отношение на българския лев. Младите, чиито баби и дядовци са пристигнали от България, желаят да вземат българско поданство, записват се на курсове по български език: " Искат да научат да приказват на български. Искат да вземат това поданство да отидат в чужбина. Също по този начин и заради Европейския съюз ".

Причината е напълно практична. Турция загърбва концепцията на Кемал Ататюрк за световна република, а паспорт на жител на Европейския съюз отваря доста порти: " Като вижда, че в нашата страна има доста други изселници от рабаските страни. Тук доста се обърка ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР