Защо умират пчелите в България? За да намери отговор на

...
Защо умират пчелите в България? За да намери отговор на
Коментари Харесай

Защо умират пчелите в България?

Защо умират пчелите в България? За да откри отговор на този въпрос, Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) е направила изключителни инспекции из страната през месец март, оповестяват от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите.

Инспекцията е обхванала 26.5% от записаните пчелни фамилии у нас. Резултатите демонстрират, че при 15.9% или 44 107 пчелни фамилии е открита смъртност. Най-високи равнища на смъртност са регистрирани в област Кърджали, следвана от Разград, Бургас, Силистра и Велико Търново.

Малко повече от половината пчелни фамилии са починали в резултат на липса на задоволителни хранителни ресурси или неприятно зазимяване от стопаните. 6 611 пчелни фамилии или към 15 % от тестваните са отпаднали в резултат на заболявания по пчелите.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Пчелари от цялата страна излязоха на митинг пред земеделско...

За определяне на причинителя на болесттите са взети над 80 проби от пчели, изследвани в Националната референтна лаборатория " Болести по пчелите " към НДНИВМИ в София. Резултатите от проучванията потвърждават съществуване на Нозематоза и Вароатоза в част от отпадналите пчелни фамилии.

Резултатите от инспекцията на БАБХ бяха прегледани на първото съвещание на особено основана работна група, която би трябвало да изследва аргументите за повишената смъртност на пчелите у нас. Работната група е основана от министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

В нея вземат участие необятен кръг от представители на научните среди от Селскостопанска академия (ССА), Тракийския университет в гр. Стара Загора, Аграрния университет в Пловдив, Лесотехническия университет, Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ), Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) и специалисти от профилираните дирекции в МЗХГ. Освен разбор на аргументите за смъртността на пчелите, до 14 май 2021 година, групата ще би трябвало да предложи съответни дейности и ограничения за тяхното ограничение. Председател на работната група е шефът на ЦОРХВ проф. доктор Георги Георгиев.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
На съвещанието на Съвета по артикули за растителна отбрана към Българската организация по сигурност на...
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР