Защо се забави у нас въвеждането на за еднократна употреба

...
Защо се забави у нас въвеждането на за еднократна употреба
Коментари Харесай

Защо се забави въвеждането на забраната за пластмасови прибори за еднократна употреба



Защо се забави у нас въвеждането на за еднократна приложимост при изискване, че увеличихме неведнъж пластмасовите боклуци по време на пандемията.

„ Заведенията и заведенията за хранене не престават да дават съдове и принадлежности от пластмаса, при изискване, че могат да се дават други и това, което бяхме постигнали преди пандемията, в този момент се загуби. А хората би трябвало да знаят, че използването на произведения за еднократна приложимост не са по-чисти и безвредни “, уточни в „ Хоризонт до обед “ “.

До 3 юли т.г. в българското законодателство би трябвало да бъдат въведени условията на Директива (ЕС) 2019/904 на Европейския парламент и на Съвета от 5 юни 2019 година по отношение на намаляването на въздействието на избрани пластмасови артикули върху околната среда.

„ От Европейски Съюз са ни дали две години да транспонираме, само че ние по остаряла традиция го вършим в последните седмици. Имало е работни срещи с производителите на пластмаса, само че с останалите заинтригувани страни доста късно са извършени диалози по тематиката. Така че от 3 юли очевидно няма да стане, може би ще закъснеем с няколко месеца. А трябваше да има осведомителна акция “, разясни още Заричинова пред БНР.

„ Закъснението не е толкоз доста, нито съдбовно , още повече, че 3 юли беше срокът за провеждането на условията по Директивата, а при нас се забави процедурата по Наредбата “, разяснява за БНР Илияна Павлова, шеф на  Център " Чиста промишленост " към БСК.

„ Заведенията и заведенията за хранене не престават да дават съдове и принадлежности от пластмаса, при изискване, че могат да се дават други и това, което бяхме постигнали преди пандемията, в този момент се загуби. А хората би трябвало да знаят, че използването на произведения за еднократна приложимост не са по-чисти и безвредни “, уточни в „ Хоризонт до обед “ Данита Заричинова от „ За земята “.

До 3 юли т.г. в българското законодателство би трябвало да бъдат въведени условията на и на Съвета от 5 юни 2019 година по отношение на намаляването на въздействието на избрани пластмасови артикули върху околната среда.

„ От Европейски Съюз са ни дали две години да транспонираме Директивата за ограничение на пластмасата, само че ние по остаряла традиция го вършим в последните седмици. Имало е работни срещи с производителите на пластмаса , само че с останалите заинтригувани страни доста късно са извършени диалози по тематиката. Така че от 3 юли очевидно няма да стане, може би ще закъснеем с няколко месеца. А трябваше да има осведомителна акция “, разясни още Заричинова пред БНР.

„ Закъснението не е толкоз доста, нито съдбовно , още повече, че 3 юли беше срокът за провеждането на условията по Директивата, а при нас се забави процедурата по Наредбата “, разяснява за БНР Илияна Павлова, шеф на Център " Чиста промишленост " към БСК.

" Наредбата още не е съгласувана - това следва. Засега обаче цялостна Наредба не сме виждали, единствено хрумвания какви биха били ограниченията и какво ще залегне в нея. Това ни е показало Министерство на околната среда и водите, считаме, че нещата вървят в синхрон и не би следвало да иам изненади. Предвиждат се и наказания по Директивата. Най-тежки са ограниченията във връзка със възбраната за приложимост на някои артикули ", разясни още Павлова.

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР