Защо някои музикални изпълнители произвеждат само една голяма песен, а

...
Защо някои музикални изпълнители произвеждат само една голяма песен, а
Коментари Харесай

Защо някои музиканти имат само една популярна песен, а други вадят хит след хит

Защо някои музикални реализатори създават единствено една огромна ария, а други вадят шлагер след шлагер?

Изследователят Джъстин Берг от бизнес учебното заведение на Станфордския университет счита, че това е обвързвано с творчеството в портфолиото на музиканта преди да стане прочут.

В изследване, оповестено в Administrative Science Quarterly, Берг тества хипотезата си, като преглежда набор от данни от повече от 3 милиона песни от съвсем 60 000 реализатори от 1959 до 2010 година От тези реализатори 4857 имат една или повече хитови песни.

За да дефинира творчеството на песните, Берг употребява логаритъм за премерване на характерности като тоналност, движение, тактов размер и танцувалност. Той също по този начин пресмята какъв брой разнообразно е портфолиото на един реализатор всяка година, когато издават една или повече песни. Това, което Берг в последна сметка открива, е, че музикантите, които имат новоаторско или разнообразно портфолио преди първичния си шлагер, е по-вероятно да продължат да основават още шлагери, само че е по-малко евентуално новоаторско портфолио да докара до първичния шлагер.

Изпълнителите също са по-склонни да съумеят, в случай че основават нови песни, които са свързани с към този момент съществуващия им репертоар, изяснява Берг в изказване, само че те също би трябвало да балансират в крайник с актуалните трендове.

„ Музикантите с по-креативен подбор имат повече благоприятни условия за реализиране на този баланс във времето, увеличавайки възможностите си за резистентен триумф “, споделя Берг в изказването си.

Blind Melon и тяхната ария „ No Rain “ са добър образец за група с един шлагер съгласно Atlantic. Песента се популяризира през 90-те години на предишния век, откакто групата пуска необичайно музикално видео с присъединяване на момиче, което танцува степ, облечено като пчела. Но песните на групата не са изключително неповторими или новаторски и не съумяват да се разграничат от другата музика по това време, изяснява Томпсън.

Няколко години по-късно албумът на Шаная Туейн „ The Woman in Me “ има противоположния резултат, като я извежда до популярност и я трансформира в един от най-продаваните музикални реализатори на всички времена.

„ Туейн е доста подобаваща за модела, тъй като метода, по който съчетава поп и кънтри, е бил доста автентичен, преди тя да избухне “, споделя Берг пред Atlantic. Шаная господства в кънтри поп жанра, оглавявайки класациите с ария след ария.

„ Мечтата на всеки музикален фанатик е да прочете нещо сходно “, споделя Сторм Глур, откривател на музикалната промишленост в Университета на Колорадо Денвър, за проучването пред Science News, добавяйки, че проучването поддържа инстинктите на артистите и продуцентите от звукозаписните компании.

Тъй като Берг преглежда данни единствено до 2010 година обаче, проучването може да не отразява актуалните музикални трендове, изяснява Крис Горски от Science News. С повишаването на приложения като TikTok, музикантите премислят по какъв начин пишат песните си.

„ Мисля, че ограничения като тези в това изследване би трябвало да се употребяват дружно с по-интуитивни оценки на креативната работа “, споделя той. „ Подходът, основан на 100% данни, може някой ден да надмине тази амалгама, само че към момента не сме там. В този миг, в случай че някой употребява хибридния метод на данни плюс вътрешен глас, бих заложил на него пред всеки различен откривател от всяка една лаборатория. ”

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР