Защо когато добавяме сол, губим ценните биологични соли в храната

...
Защо когато добавяме сол, губим ценните биологични соли в храната
Коментари Харесай

Как да приготвим вкусно и полезно детско меню без сол. Рецептите на д-р Гайдурков ♥ От Мамапедия

Защо когато прибавяме сол, губим скъпите биологични соли в храната и по какъв начин сокът от селъри сполучливо замества водата, когато варим зърнени и бобени култури.

(Видео: Мамапедия)

В нашето обедно меню постоянно предлагаме бобени варива. Битува схващането, че те са трудно смилаема храна, само че приготвени по подобаващ метод са потребни за всеки. Дори тогава, когато имаме стомашни-чревно заболяване като гастрит или колит, те могат да бъдат включени в менюто по подобаващ метод.

Най-леката бобена просвета е лещата. Тук ще споделя нещо забавно по отношение на кулинарията. Когато варим зърнени култури или бобени варива, нашата процедура сподели нещо извънредно. Ако сваряваме във вода, даже с подправки, тогава разреждаме веществата и усетът демонстрира, че нещо стартира да липсва. Ако не прибавяме сол или подправки (много пъти и нежелани неща, които се поставят в подправките, какъвто е натриевият глутаминат да кажем), ни се коства безвкусно. Това е точно, тъй като разреждаме съставките и в частност солевия състав. И тук имаме един доста успешен кулинарен и здравословен трик, с който подсигуряваме доста добър солеви и минерален състав. 

♥ Здравословно със сок от целина

За какво става дума? Когато варим някаква зърнена или бобена просвета – леща, нахут, грах, зрял боб, бакла – варим ги в изцеден сок от стъблена целина, от селъри. Икономично е, не касае огромен запас. Изстискваме на сокоизстисквачка сок от стъблена целина и вместо да варим варивата в гола вода, варим в сок от селъри. Всеки от нас може да опита резултата от това ядене. Когато го сварим по този метод, с подбрани подправки в това число, можем да прибавим и сок от различен зарзават – да вземем за пример морков. Може да добавим сушени зеленчуци без консерванти и други подправки на усет. Когато ястието е към този момент сварено, готово и отместено от огъня, можем да добавим малко лимон. В тази реакция се получава извънреден усет. Получаваме извънредно ядене със солен усет, без да прибавяме натриев хлорид в допълнение.

Това е извънредно предимство на системата, която предлагаме, тъй като когато прибавяме сол, натриев хлорид, ние прибавяме в действителност една единствена сол. Дори по този начин прехвалените соли, които виждаме да се продават по диетичните магазини (вижте техния състав). Те са всъщност 97% натриев хлорид – дори тези, които са извънредно промотирани. 

♥ Когато солим със сол, губим соли

Когато прибавяме натриев хлорид, той измества другите соли от нашето меню. Парадоксът е, че когато солим със сол (с натриев хлорид), ние губим соли – губим калциеви, магнезиеви, цинкови, калиеви и така нататък соли. Тоест, в случай че не прибавяме сол, ние ядем по-солена храна откъм биологично дейни соли. 

Когато варим и подготвяме храната в сок от селъри, с този кулинарен подробност радикално променяме нашето меню. Осигуряваме си солевия състав без да нарушаваме оригинала. Получаваме вкусно солено ядене, богато на доста соли (не единствено на натриев хлорид) с изключителни качества.

Нека запомним – когато варим зърнени и бобени култури, не ги варим във вода, а в сок от селъри. Когато обаче ястието е сгъстено, разрешаваме си да прибавим и малко вода в края на самия развой.

Автор доктор Георги Гайдурков, общопрактикуващ доктор, психолог, експерт по холистична медицина, лечебно хранене
От Съветите на доктор Гайдурков, въпроси и отговори – Мамапедия

Източник: Мамапедия
Снимка: Unsplash

 

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР