Защо един от най-красивите плажове по българското Черноморие изглежда различно

...
Защо един от най-красивите плажове по българското Черноморие изглежда различно
Коментари Харесай

"Glas с Тина Ивайлова": Море и бетон – плаж "Робинзон"

Защо един от най-красивите плажове по българското Черноморие наподобява друго от преди  години? Бетониран ли е в реалност плаж „ Робинзон “, който се намира сред " Свети Влас " и курорта „ Елените “? От кого и кое го е наложило? И спазени ли са всички законови процедури това да се случи? Сигналът е от наши фенове, а с екипа ни проверихме на място.

Кадрите са от плажа „ Робинзон “ или каквото е останало от него. Намира се сред курортите " Свети Влас " и „ Елените “. Фотографии и сателитни фотоси на мястото демонстрират по какъв начин е изглеждал през годините. От фрагментите ясно се вижда, че огромна част от плажната линия, която преди е изглеждала по този начин в този момент е бетонирана. Имотите и комплекса, които се намират директно до плажа „ Робинзон “ - на първа линия, са благосъстоятелност на предприемача и общински консултант от Несебър - Венелин Ташев. Преди няколко години купува комплекса дружно с ресторант „ Робинзон “, който е на плажа и е носил неговото име.

Това място аз съм го закупил от " Мултигруп ", когато купувах хотела. 2016 година влязох във притежание, споделя Ташев.

По това време той, с решение на Общински съвет, купува още 416 квадратни метра земя на първа линия на плажа от община Несебър, като част от имот, в който след договорката с " Мултигруп " става съсобственик с общината.

В един общ имот са останали, тъй като " Мултигруп " не желаят да заплащат. Винаги са били противозаконни. Не са си го узаконили. Аз тъй като съм съзнателен жител и вземам решение да си го платя. Пускам молба до общината. В общия имот са 3416 квадрата, от които 3000 са мои 416 са на общината, добавя Ташев.

Тези 416 квадрата, за които казвате, тях на каква цена ги взехте?

На естествената цена от 100 лв. без Данък добавена стойност, добави Ташев.

Това ли е естествената цена за закупуване на земя на първа линия на морето? Правим информация за съпоставяне и откриваме, че тази цена е най-малко на половина по-ниска от цените на парцелите, които се продават на първа линия по българското Черноморие.

Имаше ли други купувачи?

Няма по какъв начин да има. Аз имам общ имот, аз имам три декара. Аз съм огромният притежател там, разбирате ли? И тъй като са на първа линия, имам право на 7 метра, направих една помощна постройка. Понеже хотелът е огромен, ресторантът не ми стига за българите, които пият ракия и нещата да стават. Новото, което е единственото ново, което аз съм направил, е тази постройка- ресторанта с бара от горната страна. Първо съборих действителен ресторант, който беше от 6 -та или 64-та  година… „ Робинзон “ е това. Ресторант „ Робинзон “, който даже не знаех, че можех да го работя и 160 години нелегално. Съборих ресторанта, направих нов план и възвърнах ресторанта. Това е, разказа Ташев.

От фрагментите ни обаче се вижда, че не е единствено това. Освен нов ресторант, има и нов бетон. Поставен е в площта на плажа, която е край ресторанта. За съпоставяне: демонстрираме ви фотоси по какъв начин изглеждала площта край остарелия ресторант преди и в този момент към новия. Зад остарелия ресторант е имало и гора. Сега такава няма.

Кой ви даде позволение да го бетонирате това място и да изсечете гората?

Мястото съм си го закупил по този начин, то няма бетонирано място,  всичко е с позволение. Няма нещо, което да не е с позволение. Едното е път, през който би трябвало да отида да се обслужва медицински център, който е в самата кула, каза Ташев.

Добре, а бетонът на самия плаж?

Няма бетон на плажа стига. Аз ви споделям това нещо е бетонирано от 2002 година или от 2000 година даже, обясни Ташев.

Има хора, които знаят „ Робинзон “ по какъв начин е изглеждал?

Кои са тия хора? Дайте ги тези хора да ми кажат!, попита Ташев.

Местните хора настояват, че бетонът не е от времето на " Мултигруп ", а от няколко години.

„ Бетонът си е бетон. По-късно, по-късно е. Не е по времето на " Мултигруп ". По-късно е бетонът.  Преди нямаше такова нещо. Нямаше бетон и си имаше пясък. Хубав беше плажа, но тъпо. Само, където са скалите не е бетонирано, там е както си беше. То дори повече пясък имаше, в сравнение с в този момент. Имаше смокини, диви череши. Уникален бряг, неповторим пясък. Това беше златно място “, описват локални поданици.

Сателитните фотоси, които ви демонстрираме са от преди 2016 година, или преди Ташев да влезе във притежание на парцела. Виждате и такива след 2016 година, когато общинският консултант към този момент е притежател.

Не би трябвало ли да има позволение за градеж да се бетонира тази част?

Надолу на земята, и до 2 метра, в случай че вдигаш подпорна стена или това, не се желае позволение, каза Ташев.

Така ли е в действителност? Направихме информация в закона за устройство на територията (ЗУТ). Става ясно, че позволение за градеж на подпорни стени не се изисква, в случай че те са с височина до 1,2 метра, и когато не са детайл на транспортни обекти. От фрагментите ни се вижда, че въпросната стена тук-там е над 1,2 метра. Самият Ташев твърди, че това е път.

Път или подпорна стена е бетонирал Ташев? И има ли нужните разрешителни за това? Отговори на тези и други въпроси потърсихме от община Несебър. Вече близо месец отговор от там нямаме. Попитахме също: Издавани ли са позволения или наставления за отрязване на дървета на сдружение обвързвано с Венелин Ташев наоколо до плаж Робинзон. Ако са издавани, какви и по кое време? За какъв брой дървета? И спазени ли са тези позволения?

В разрешителните, които ни демонстрират Ташев и чиновниците му преброяваме изсичане на към 15 дървета, а те настояват, че там в огромната си част било шубраци. Така ли е в реалност всеки може да реши от сателитните фотоси обратно във времето.

От информация в  информационната мрежа за предпазените парцели виждаме, че въпросните имоти, благосъстоятелност на Венелин Ташев се намират и в предпазена зона. Дейности, в която се правят, в случай че е възможно, единствено със особено мнение или позволение от Министерството на околната среда и водите. От фрагментите ни ясно се вижда, че в единия от парцелите е изменена цялата конструкция. Изсечени са напълно храстите и дърветата, като на тяхно място сега има ровове и път.

В отговор до  медията ни от Министерството на околната среда и водите разясняват, че парцелите не попадат в предпазени територии, само че удостоверяват, че обектите се намират в предпазена зона по " Натура 2000 " за запазване на дивите птици. Въпреки това обаче, са издадени позволения за осъществяване на разнообразни строителни действия от РИОСВ-Бургас. За законността на градежите от Министерството ни препращат към община Несебър.

То не е гора, то беше дере там. Там цялото е такива дребни дръвчета, шубраци и плевели, споделят чиновници на Ташев.

От фрагментите се вижда, че освен всички дървета са изсечени, ами и въпросното дере го няма, тъй като е изкопано.

А тази пречиствателна станция, и тя ли е заварено състояние?

И тя е заварено състояние. И доста хубаво, че е заварено състояние, че с крадени пари са я създали доста хубава.

Въпросната пречиствателната станция на комплекса се намира над ров, за който разбираме, че  е регион - свлачище. Разбираме също, че публичният път към плажа е затворен с портал.

Аз имам двама индивида, които там по през целия ден гледат, руснаци и украинци да не влизат, тъй като те влизат. Те са нахални хора. Влизат горе по ресторанта да ядат и да пият. Има портал, няма по какъв начин да няма портал. На моето си място нали, в моята си земя, аз да не си го оправя… И като намерите нещо какво ще се случи?, сподели Ташев.

Ами зависи какво ще намерим. Вие казвате, че няма какво да намерим.

Добре, в случай че намерите нещо какво ще се случи?, попита той.

По нататък да го мислят институциите. На ход са институциите.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР