Защо доматите гният и как да спрем процеса – доматите

...
Защо доматите гният и как да спрем процеса – доматите
Коментари Харесай

Защо доматите гният и как да спрем процеса

Защо доматите гният и по какъв начин да спрем процеса – доматите са във всяка градина и от време на време им се отделя доста място. Те порастват както навън, по този начин и в оранжерии. През множеството години градинарят може да получи прелестна, просто съвършена годишна продукция от домати. Докато в някои години съвсем всички домати внезапно стартират да гният. Изглежда, че градинарят прави всичко вярно, само че казусът не е отстранен. Защо това се случва и какво да вършим при този проблем, ще се опитаме да разберем през днешния ден.

Защо доматите гният и по какъв начин се заразяват?

Ясно е, че имаме работа с изгниване, а гниенето е заплаха освен за сегашния сезон. Спорите зимуват добре в почвата и могат да се проявят през идната година, а гниенето върху доматите ще се появи още веднъж. Обикновено гниенето на доматите се предизвиква от болести като фитофтора (картофена мана), алтернария , върхово изгниване , както и разнообразни бактериози .

В множеството случаи тези болести нападат единствено доматите. Но има и изключения, когато заболяването може да засегне и листата, като по този метод нанася двоен удар. От една страна се инхибират процесите на фотосинтеза. Другото е, че от време на време заболяването доближава до стъблото на растението, което може да почине изцяло за няколко дни.

Най-често гъбичките навлизат случайно от инфектирана почва или пък се предават по въздуха. Понякога, без да третира работният инструмент с алкохол, градинарят се реалокира от болно растение към крепко, като по този метод го заразява.

Ясно е, че най-бързо стартират да боледуват растения, растящи на бедна почва , лишена от влага или хранителни субстанции в земята, т.е. с невисок имунитет. По-специално, растенията, растящи на почви, където има изострен недостиг на такива детайли като калций и калий , където сеитбообращението не се съблюдава или се нарушават обикновените правила на селскостопанската технология, страдат от изгниване на плодовете.

Фитофтора (картофена мана) – главната причина за изгниване на доматите в градината

Основната причина за изгниване на нашите домати е фитофтората ( Phytophthora infestans ). Първоначално върху домата се появяват дребни черни точки, от време на време даже невидими с невъоръжено око. Те могат да се появят както върху листата и ствола, по този начин и незабавно върху листата, ствола и доматите.

Няколко дни по-късно в основата на плода на домата ще бъде елементарно да се види с невъоръжено око мрачно леке, постоянно с кафеникав цвят. То стартира да нараства всеки ден, безусловно пред очите ни, покривайки от ден на ден и повече доматът. След няколко дни това място ще стане черно. А когато това се случи, по-добре е да изхвърлите плода заради една елементарна причина. А тя е, че гниенето е достигнало вътрешната част на домата и вътрешното изгниване към този момент е почнало.

При какви условия се развива фитофтората?

Фитофтората се развива изключително интензивно:

  • през сезоните или елементи от вегетационния интервал
  • когато има прекомерно висока мокрота на въздуха и почвата
  • вали най-малко няколко пъти седмично и температурата не се покачва над 20 градуса по Целзий.

Има и различен миг: в случай че влажното време ненадейно се смени със изсъхнало и горещо, тогава фитофтората се инхибира толкоз доста, че не се развива в допълнение. Засегнатите области на доматите могат даже да се оправят.

Срещу фитофтора е по-добре да се употребяват фунгициди, които са утвърдени за приложимост на този стадий от развиването на доматите. Най-добрият вид е третирането с подобаващ биофунгицид против фитофтора по доматите ( Фитоспорин , Биона Мимоза и т.н.). Не забравяйте, че спорите на това заболяване се съхраняват в почвения пласт много дълго време. Ето за какво третирайте почвата с подобаващите фунгициди даже преди засаждането на разсад на мястото.

Защо доматите гният – попречване (превенция) на фитофтора при доматите

Преди да започнете да се борите с фитофтората, може да се опитате да предотвратите появяването й върху вашите растения. Например, доста добра предварителна защита е третирането на растенията 12-14 дни след засаждане. Подходящи препарати са биофунгицидите, както и 1% бордолезов разтвор. Можем да създадем и двойно отнасяне – 10 дни след засаждането на разсада, а по-късно 20 дни след засаждането на разсада.

Феновете на естествените способи употребяват инфузия на чесън . За задачата би трябвало да разредите чаша добре смлени скилидки чесън и 0,5 грама калиев перманганат в кофа с вода. Този състав би трябвало да се остави да престои за един ден, а по-късно да се прецеди. Разрежда се с двойно повече вода и растенията могат да се третират един път седмично, до момента в който рискът от демонстрация на болестта изчезне.

Едновременно с това отнасяне е желателно да се подхранят растенията с калиев сулфат , разводнен във вода и суперфосфат , добре разводнен във вода в количество от 5-6 гр на кофа вода. Суперфосфатът не се разтваря добре във водата, тъй че първо би трябвало да се разтвори във вряща вода и по-късно съставът да се излее във хладка вода.

Как да се оправим с картофената мана по доматите?

В случай, че фитофтората към този момент е налице, е належащо да се съберат кафявите плодове и да се оставят за узряване. Това несъмнено се прави, в случай че не са доста наранени. Опитайте се да спасите засегнатите домати, като ги третирате с 1% бордолезов разтвор. като пръскате огнищата на инфекцията.

Обработката се прави най-добре вечер, след парещ ден. Между другото, третирането с бордолезов разтвор може да се прави три дни преди бране на узрелите домати. За биофунгицидите не се загатва съвсем нищо: да вземем за пример тяхното преимущество е, че нямат или имат доста малко време на изчакване от обработката до потреблението.

Върхово изгниване е главната причина за изгниване на доматите в оранжерията!

В оранжерията върховото изгниване е същински камшик за доматите. То също води до гниене на доматите на множеството растения. Първо, едвам забележими кафеникави петна ненадейно се появяват върху към момента зелените плодове на доматите. Всеки ден те порастват, увеличавайки се в диаметър дружно с развиването на самия плод. Ако вземете подобен домат и натиснете пулпата, тогава под кожата несъмнено ще почувствате несъразмерната мекост, която не е присъща за плода на домата.

Това значи, че по-голямата част или целият домат към този момент е прогнил и е изцяло несъответствуващ за храна. Остава единствено да го изхвърлите. Между другото, доматите, наранени от върхово изгниване, постоянно сами алармират, че е време да ги отнесете в кошчето. При мощна зараза те се разпадат от растението доста преди цялостната зрялост на плодовете.

Златни правила при развъждането на домати – по какъв начин да действаме

Трябва да знаете обаче, че върховото изгниване при доматите не е инфекциозно заболяване, както мнозина считат. Най-често болестта поражда заради неточности при поливане на доматените растения, както и при прекомерно високи температури.

Например, при щедро поливане на доста суха почва се получава следното нещо. Заради огромният остатък на влага доматите могат бързо да се усилят по мярка. Кожата на върха им няма да издържи и ще се напука. А в нея ще попадне зараза и ще се развие върхово изгниване.

Разбира се, градинарят може да не е отговорен за заразяването на доматите. Например растения, растящи на солена или кисела почва, на почва, където има изострен недостиг на калций или пък остатък от детайл като азот, страдат от такова заболяване.

Защо доматите гният – управление на върховото гниенето при домати

За битка с върхово изгниване при доматите при първите признаци е належащо растенията да се третират няколко пъти с калциев нитрат . Разтворът би трябвало да бъде разводнен в централизация 0,4%. Подходящ в този случай и е тъй наречените калциев сулфат . Трябва да се разреди в количество от 8 гр в кофа с вода и да се напръска добре всяко растение, като третирането се повтаря след седмица.

Естествено, не забравяйте за сеитбообращението. Също по този начин използвайте единствено потвърдени сортове домати с висок имунитет, т.е. резистентност на такива болести. След като разбрахме аргументите за гниенето на доматите, ние ще сме по-подготвени за това по какъв начин да предотвратим появяването на избрана болест и по какъв начин да излекуваме растенията. Всяка година се пускат от ден на ден и повече нови медикаменти в битката против избрани болести. Но би трябвало да внимавате с използването им и, в случай че е допустимо, да употребявате единствено биологични и национални средства.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР