Защо броят на смъртните случаи в Германия расте? От октомври

...
Защо броят на смъртните случаи в Германия расте? От октомври
Коментари Харесай

Да видим числата: колко смъртоносен е коронавирусът?

Защо броят на смъртните случаи в Германия пораства?

От октомври насам броят на новите инфекции с ковид мощно нараства. Но от средата на ноември се вижда прочут спад, въпреки че общото равнище остава като цяло високо. В Германия броят на хората, които са се заразили с ковид от началото на годината до момента, към този момент приближава 1 милион.

Вече от седмици специалистите предизвестяват, че колкото повече нови инфекции има, толкоз повече ще бъдат и случаите с тежко протичане на заболяването и жертвите. От заразяването до развиването на признаци - било то тежки или леки - нормално изминава седмица. До вероятно утежняване на положението или възможна гибел изминават още няколко дни, а може и седмици. Затова и броят на смъртните случаи в Германия набъбна тъкмо в този момент - към три седмици след налагането на частичния локдаун. Шефът на немското Обединение на лечебните заведения Гералд Гас съобщи на 2 ноември следното: " След две до три седмици броят на пациентите в интензивните отделения ще надмине върховете от месец април ".

И се оказа прав. На 25 ноември в интензивните отделения на Германия е имало 3781 пациенти с COVID-19. През април те са били най-вече 2850. Един отчет на института " Роберт Кох " също акцентира тази наклонност: броят на свободните кревати в интензивни отделения непрекъснато понижава. Ралф Крумкамп от немския Център за проучване на инфекциозните болести допуска, че е допустимо броят на смъртните случаи да продължи да нараства, заради това, че нарастването им е разследване от нарастването на новите инфекции.

Втората вълна на пандемията е по-тежка от първата?

Нека погледнем числата. По брой на новите инфекции втората вълна е доста по-сериозна от първата. През пролеттта стойностите доближиха най-много до 6000 случая на денонощие, до момента в който в този момент се записват до 23 000 нови болести дневно. Редно е въпреки всичко тези цифри да се прегледат в съответствие към броя на направените проби. Докато напролет се правеха по 300.000 до 400.000 теста за ковид седмично, през последните седмици броят им се движи сред 1,2 и 1,7 милиона.

По отношение на смъртните случаи картината е малко по-различна. Чак в този момент - в края на ноември бе доближат пикът от първата вълна. Факт е, че на 25 ноември в Германия бе регистриран рекорден към този момент брой умряли по отношение на COVID-19. Но в случай че погледнем междинната стойност за интервал от 14 дни, ще забележим, че в този момент тя е съвсем същата, като напролет.

По-висока ли е смъртността през втората вълна?

Не, таман противоположното е правилно. Поне към този момент. Делът на умрелите по отношение на общия брой на инфектираните в този момент е по-нисък от този напролет. В средата на април 2020 делът на умрелите представляваше 6,98% от всички инфектирани. В края на октомври този % е 0,94 на 100 - т.е. Значително по-ниски. Данните за ноември към момента не са дефинитивни. По-добрите резултати в този момент вероятно се дължат и на по-добрата отбрана, оказана на рисковите групи от популацията.

В безспорни цифри смъртността наподобява по този начин: в края на октомври (44 календарна седмица) от COVID-19 са умряли 1045 души, а напролет (14 календарна седмица) - 2252.

Има ли по-висока смъртност от нормалната за сезона?

Да, в Германия, както и в доста други страни през 2020 са умряли повече хора, в сравнение с през предходните години. Едно бързо съпоставяне сред страните демонстрира: в Германия е имало доста по-малко умряли, в сравнение с в други европейски страни. Факт е обаче, че и в Германия разпространяването на ковид е провокирало по-висока смъртност от нормалната. Между март и началото на май 2020 в Германия по публични данни са умряли повече хора, в сравнение с през същия интервал на предходните години. През 15-та календарна седмица (в началото на април) отклонението от нормалните стойности е било от плюс 14% по отношение на междинните стойности за същия интервал от предходните четири години. И сега се вижда наклонност на нараснала смъртност.

Същата наклонност се следи още по-отчетливо и в Европа като цяло. Данните на плана European mortality monitoring (Euromomo) сочат, че смъртността в Европа напролет на 2020 е била доста по-висока от нормалната за този интервал. Данните от обособените европейски страни обаче са прекомерно разнообразни: Испания, Франция или Белгия да вземем за пример са имали доста по-висока смъртност от нормалната, до момента в който Финландия или Гърция са останали в границите на нормални равнища.

Автор: Йоша Вебер
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР