Защо българи присъстват в публикация на сайта Миротворец като врагове

...
Защо българи присъстват в публикация на сайта Миротворец като врагове
Коментари Харесай

Историк за Миротворец: Този списък не прави чест на Украйна

Защо българи участват в обява на уеб страницата " Миротворец " като врагове на Украйна? И има ли опасност за живот на включените в този лист. Отговор на тези въпроси потърсиха историкът проф. Михаил Станчев и журналистът и водещ на " Контракоментар " Асен Генов.

" Има опасност за живота на включените в този лист, само че не непосредствена. Този лист обаче не прави чест на Украйна. Навремето той бе формиран от помощника на министъра на вътрешните работи Антон Геращенко, който познавам. концепцията беше вътре в страната да търсят колаборанти, които хората да познават. Но този лист закупи неприятна популярност, откакто започнаха да изчезват и умират хора, включени в него. Които имаха антиукраинска позиция. И това докара до възбраната му от украинския парламент през 2016 година. Но по-късно този лист се появи още веднъж импровизирано ", съобщи пред NOVA професор Станчев. И акцентира: " Той е публично неразрешен, само че импровизирано съществува ".

" Аз желая да избягам от тайния взор към обстановката. Има публична позиция от посолството на Украйна.  Аз съм впечатлен от селективната реакция на този лист. Голяма част от българите в листата са се появили в него през 2018 година. А по-ярки образци са от февруари тази година. Тоест имаме един интервал от няколко години, само че в този момент се заприказва за наличието на уеб страницата " Миротворец ". Заговорихме за наличието в този лист откакто представителят на съветското външно министерство Мария Захарова го загатна в свое изявление и тематиката бе подхваната в България ", уточни Асен Генов.

По думите му сега би трябвало да се реши дали против българските имена в листата има действителна опасност.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР