Защитниците на старозагорския парк Бедечка възроптаха днес срещу бездействието на

...
Защитниците на старозагорския парк Бедечка възроптаха днес срещу бездействието на
Коментари Харесай

Еколози: Без одържавяване няма градски паркове!

Защитниците на старозагорския парк " Бедечка " възроптаха през днешния ден против бездействието на общинската администрация да отчужди терените там. Те обявиха и кардиналната си позиция, че няма по какъв начин градските паркове в България да се опазят, в случай че не се одържавят. В зората на демокрацията голям брой зелени площи бяха реституирани.

Недоволството на старозагорци е във връзка заграждения и разнообразни действия в " Бедечка " от няколко седмици. През 2017 година в града се организира референдум за зоната, след което общината я трансформира в парк. Но въпреки че се афишираха планове за отдуждаване, парцелите останаха частни. Наскоро се появиха нови огради, а зад старите се копаят кладенци, " шетат " машини. " На процедура тече трайно завладяване на парковата територия и превръщането на залесените и затревени площи в персонални стопанства. Засега няма ясно пояснение за какво общината не задейства необятно обещавания проект за обезщетение на притежателите със подмяна във военни терени с отпаднала нужда. Темата очевидно не стои съществено на дневния ред на локалната власт ", написа в писмо до медиите сдружението " Запазете Бедечка ". И напомни:  " Такъв проблем има и в доста други градове на страната. В момента изтича петнайсетгодишният период за отчуждавенe на сходни частни терени в Южния парк в столицата. Междувременно София към този момент основава фонд за изкупуване на имоти с тази цел, а природозащитни групи неотдавна предложиха сходен фонд и по Черноморието ".

Според " Запазете Бедечка " междинното състояние, при което една територия е с парков статут, само че пък терените са частни, е не просто в ущърб на околната среда. Но и задейства провокации от самите частници.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР