Защитниците на Мариупол го възпяват, руските войници преследват поддръжниците му:

...
Защитниците на Мариупол го възпяват, руските войници преследват поддръжниците му:
Коментари Харесай

Герой или фашист: кой е Степан Бандера


Защитниците на Мариупол го възпяват, съветските бойци преследват поддръжниците му: кой е Степан Бандера? Тук сме обобщили най-важните обстоятелства за живота на най-известния украински националист.

Портрет на Степан Бандера

" Нашият татко е Бандера, Украйна е наша майка, ще се бием за нея! " В едно видео, което беше оповестено при започване на май в обществените мрежи от бранителите на Мариупол, млада жена в камуфлажни облекла пее ария с този текст, припяват ѝ мъжки гласове. Всички са насядали по земята в мрачевина, явно в подземията на " Азовстал " - последният бастион на украинската опозиция в окупирания пристанищен град..

, е най-известният украински националист. Името му се трансформира в знак доста преди началото на съветската война в Украйна. За част от украинците Бандера е воин и образец, за съветската агитация - той е зложелател. За съветската войска той е знак, по който безусловно се преследват украинци в окупираните територии. Украинските медии цитират редица очевидци, които описват, че съветските бойци търсели " бандеровци " измежду хванатите от тях украинци. В опита си да оправдае нашествието в Украйна, съветският президент Владимир Путин я назова неминуем конфликт с " неонацистите и Бандера ".

Бандера - живот и гибел

Биографията на Бандера е тясносвързана със западна Украйна, която до 1939 е част от Австро-Унгария и Полша. Роден е през 1909 в фамилията на локалния духовник в село Стари Угринов. Учи в Лвов, където става част от подземния свят и се причислява към Организацията на украинските националисти (ОУН). През 1930-те години Бандера е един от уредниците на политически убийства, за които е наказан в Полша и пуснат от пандиза при започване на Втората международна война. Скоро по-късно ОУН се разделя на умерено и коренно звено. Второто е управлявано от Бандера. Докато нацистка Германия се готви да нападне Съветския съюз, Бандера и поддръжниците му сътрудничат на Берлин.

На 30 август 1941 година се стига до основния миг в живота на Бандера: в окупирания от нацистите Лвов поддръжниците му прогласяват възобновяване на Украинската страна, която той би трябвало да управлява. По това време Бандера е в Полша и немските управляващи не му разрешават да се върне в Украйна. На Хитлер не му се нрави концепцията за самостоятелна Украйна и Бандера е задържан и пратен концентрационния лагер Заксенхаузен, където остава през множеството време до края на войната. ОУН продължава да се бори за независимостта на Украйна. Но германците последователно стартират да преследват и убиват украински националисти. Самият Бандера живее в Мюнхен след края на войната и е убит през 1959 от сътрудник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР).

Култът към Бандера в съвременна Украйна

Дори и след гибелта си Степан Бандера остава на респект измежду украинската диаспора. След разпада на Съюз на съветските социалистически републики в Западна Украйна поражда истински култът към Бандера: там за него припомнят музеи, монументи, улици. Жителите на Централна и Южна Украйна обаче не престават да го възприемат по руски образец - отрицателно. По времето на Виктор Юшченко, който става президент на Украйна през 2005 година, Бандера е разгласен за воин на Украйна. По времето на президента Виктор Янукович той е лишен от тази купа.

А какъв брой известен е Бандера в Украйна през днешния ден? Всяка година на рождения му ден поддръжниците му провеждат факелно шествие в столицата. След анексирането на Крим улица " Москва " в Киев е прекръстена на улица " Бандера ". С годините отношението на украинците към Бандера става все по-положително, само че директно преди войната хората бяха разединени по въпроса. Според изследване от април 2021 година, 32% от украинците гледат на Бандера позитивно и тъкмо толкоз - отрицателно.

Факелно шествие на украински националисти в памет на Бандера в Киев: 1 януари 2021

Каква Украйна е желал Бандера

Андрес Умланд, специалист от стокхолмския Институт за проучване на Източна Европа, счита, че култът към Бандера е " демонстрация на селективна историческа памет ". Според него в Украйна Бандера се помни най-много като коренен герой за самостоятелност, който е бил в полски затвор и в немски концентрационен лагер и погубен от Комитет за Държавна сигурност (на СССР). " В същото време те си затварят очите пред обстоятелството, че както първоначално, по този начин и в края на Втората международна война придвижването, което Бандера е управлявал (ОУН), е сътрудничило на нацистите ", споделя Умланд пред Дойче веле. Експертът споделя още, че измежду историците има две гледни точки по отношение на аргументите за това съдействие: едни го считат за наложително, други означават идеологическа непосредственост.

Германо-полският историк от Свободния университет в Берлин Гжегож Росолински-Либе има вяра, че и двете са правилни. " Разбира се, Бандера е желал да сътвори украинска страна, само че е желал властническо фашистко ръководство, водено от него самия ", споделя Росолински-Либе пред Дойче Веле.

" Почитането на Бандера е демонстрация на селективна памет "

И двамата специалисти означават, че хората в Украйна избират да не си спомнят за една тъмната страница от украинската история, в която вземат участие и бойци от придвижването на Бандера: става дума за убийствата на поляци и евреи във Волхиния и Източна Галиция. Въпреки това Росолински-Либе и Умланд показват, че самият Бандера не е директно обвързван с тези закононарушения, защото по това време е бил в концентрационен лагер. " Важно е обаче да се означи, че членовете на ОУН се разпознават с него ", споделя Росолински-Либе.

Паметник на Бандера в Лвов

Умланд не счита, че Бандера е нацист. Нарича го " украински ултра-националист " и обяснява, че украинският шовинизъм от ерата на Бандера не е копие на немския нацизъм. Росолински-Либе има друга позиция. " Бандера може да бъде наименуван коренен националист, фашист ", споделя историкът. Той не е склонен с тезата, че поддръжниците на Бандера са се борили наедно с немските нацисти и със руското държавно управление: " Съветският съюз е най-големият зложелател на ОУН ". Същевременно той отбелязва, че войските на Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР) брутално потискат съпротивата на украинските националисти, избивайки към 150 000 души в Западна Украйна и изпращайки над 200 000 в лагери.

Коментирайки " селективната памет " на украинците по отношение на Бандера, Умланд отбелязва, че подоен феномен има и в други страни. Той дава образец с Германия, където една протестантска черква, улици и площади носят името на християнския модернизатор Мартин Лутер, макар че той е прочут с това, че " ненавижда евреите ".

Според Умланд култът към Бандера е спорен за украинците, най-малкото тъй като усложнява връзките на страната им с Полша и Израел. Експертът счита, че сдържаните реакции на Израел по отношение на войната в Украйна се дължат не на последно място и на култа към Бандера. Същевременно обаче от началото на съветската нападателна война насам отношението на украинците към ръководителя на ОУН коренно се е трансформирало: през април 2022, в изследване на организация " Рейтинг ", 74% от запитаните са изразили позитивно състояние по отношение на Бандера.

***
Вижте и това видео от нашия списък:
Бруталните наемници от съветската група " Вагнер ": кои са тези мъже
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР