Защитникът Георги Терзиев се завърна това лято в Лудогорец, след

...
Защитникът Георги Терзиев се завърна това лято в Лудогорец, след
Коментари Харесай

Национал на Лудогорец пред БЛИЦ: С приказките, че сме съдийски отбор, се всява страх в съдиите

Защитникът Георги Терзиев се завърна това лято в Лудогорец, откакто игра чартърен в Хайдук (Сплит). 25-годишният национал е окуражен да завоюва четвърта шампионска купа с екипа на " орлите ", както и да пожъне още триумфи, към този момент отпред с Димитър Димитров. Именно Херо беше треньор на Терзиев в Черноморец (Бургас), когато сливналията бе и капитан на " акулите ". Защитникът беше прям пред читателите на БЛИЦ и приказва по доста тематики: 

- Битката за шампионската купа този сезон явно ще бъде много по-трудна, ще успее ли Лудогорец още веднъж да отбрани трофея си? 
- Наистина този сезон се обрисува да бъде много забавен. Борбата е сред между нас, Левски и ЦСКА. Те направиха добра селекция, само че ние сме окуражени още веднъж да ликуваме в края на сезона. Със сигурност ще е по-трудно от предходната година. Разликата в този момент не е толкоз огромна.
 
- Първите мачове от шампионата сякаш ги оставихте на по-заден проект поради присъединяване в Шампионска лига? 
- Може и в действителност малко да е повлияло това, че тогава играехме квалификации за Шампионска лига, може и да е имало леко разлюляване, само че пък има много мачове до края на шампионата. Важното е, че се класирахме в групите на Лига Европа. 

- Може ли да продължите напред в конкуренцията на Истанбул Башакшехир, Спортинг (Брага) и Хофенхайм? 
- Целта ни е да излезем от групата, без значение дали първи или втори. Трябва да продължим, правили сме го към този момент в предходни години. Очакванията в този момент са огромни към нас. Групата ни е една от най-силните. С опита, който натрупахме, ще ни помогне да реализираме задачата. 

- Голът, който съумя да вкараш на Ливърпул през 2014 година ли е попадението ти, което постоянно ще помниш?
- Да, няма спор в това. Надявам се отсега нататък да имам още паметни мигове. Иначе много са мачовете, които ще помня постоянно. Един от тях е против Ливърпул, както и против Реал (Мадрид) - тимът, на който съчувствува. Сбъдната фантазия е това - да излезеш на " Сантяго Бернабеу ", и то против Кристиано Роналдо, а и да си вземеш фланелката му. Подари ми я след мача. Това в действителност е незабравимо преживяване.

- Пазиш ли я?
- Да, поставил съм я в рамка и стои вкъщи в Сливен - на стената. Много скъп подарък.

- Други фланелки колекционираш ли?
- Почти от всеки тим, с който играем в Европа, в случай че имам опция ги взимам. Събирам фланелки, към този момент имам доста.

- Игра за националния тим при успеха с 3:2 над Швеция и при загубата с 1:3 от Холандия. Поражението в Амстердам и изгубените шансове за класиране на Световното срутват ли ви душевен?
- Не, няма такова нещо. Не би трябвало да се вършат нещастия от загубата в Амстердам. Бихме Швеция и на всички българи ни се прииска да отидем и да вземем трите точки и от Холандия. Но би трябвало да си знаем опциите, а и въпреки всичко играем с Холандия в Холандия. Не би трябвало да се вършат нещастия, че сме изгубили от толкоз класен съперник. 

- Негативната серия против Швеция стимулира ли ви в допълнение преди мача против тях? Беше ли ви говорено за статистиката?
- Вътре в тима това не се разяснява, единствено по медиите. Колко години не сме ги побеждавали, от кой момент не сме им вкарвали гол... Ние не приказваме за статистики преди мачовете, тъй като това може би ще ни обременява до някаква степен. С успеха над Швеция се видя, че можем. Трябва да се има вяра в тима. Не би трябвало да се вършат нещастия, тъй като след мача с Холандия много неща се изписаха - по какъв начин всичко било за три дни... Всеки искаше да бием Швеция, да бием Холандия, след това Франция и Люксембург, и надали не да се класираме на Световното като първи в групата. Трябва да се гледа действително и да знаем до каква степен са ни опциите.

 - Кога България ще бъде още веднъж на огромен конгрес?
- Надявам се в най-скоро време. Има проблясък след идването на Петър Хубчев. Важното е този проблясък от избраните мачове да се задържи и тимът още да израства.

- Пренасити ли се на триумфи в Лудогорец, може би искаш да постигнеш нещо огромно и с националния тим? 
- За пренасищане от титли не може да се приказва. На всеки е хубаво, когато печели и искаш още и още. Националният тим и клубният са две разнообразни неща. В национала играеш за родината си и всеки желае да бъде на Световно и Европейско. Пожелавам си да играя на огромен конгрес, с чест ще пазя екипа на родината.

- Дразнят ли те зачестилите в последно време намеци, че Лудогорец е съдийски тим и реферите ви оказват помощ?
- Не е прелестно, когато непрекъснато се приказва това нещо. Съдиите ни помагали... Няма такова нещо. Може би от време на време реферите бъркат, само че в случай че се гледа деликатно, ще се види, че и нас ни ощетяват. Ненужно се нагнетява и по този метод се всява боязън в съдиите преди мачовете. Подобни приказки единствено пречат на футбола.

- Как се възпламени по футбола и мечтал ли си един ден да играеш за националния тим?
- На 99 % от футболистите ни е фантазия един ден да стигнем до националния тим. Бях първи клас, когато започнах да упражнявам в Сливен. Още си припомням първата ми подготовка. Нямаше нито едно момче от моя набор. Треньорът ме взе при по-големите и играх с тях.

- Винаги ли си бил бранител? 
- В юношеските гарнитури играех нападател, тъй като бях по-висок. По-късно станах бранител. Само вратар не съм бил май.

- Козмин Моци се изяви към този момент като подобен, ти би ли го направил?
- Да, в името на тима бих поставил ръкавиците и в случай че се наложи ще вардя вратата на Лудогорец.

- Отново се събра с Димитър Димитров - Херо, който в този момент ти е треньор в Лудогорец. 
- Познаваме се от много години. По негово време в Черноморец (Бургас) бях капитан на тима. За Херо мога да кажа или хубаво, или нищо. Много ми е оказал помощ във футбола, както и всички други треньори, с които съм работил. Той ми беше треньор, когато направих прехвърлянето в Лудогорец. За него единствено положителни неща мога да кажа. Радвам се, че ориста отново ни събра. Това е добре, тъй като има какво още да науча от Херо.

- На какво те научи футбола, доста ли са лишенията?
- На първо място на дисциплинираност. Да разчиташ на себе си, да не очакваш непозната помощ, да си добре учтив. В Лудогорец конкуренцията е извънредно висока. На всеки шест месеца се притеглят класни футболисти и би трябвало да бъдеш на положително равнище от самото начало. Най-важното за мен е да съм здрав и когато ми се дава късмет да демонстрирам положителни игри.

- С Моци или Игор Пластун ти е по-лесно да играеш в центъра на отбраната?
- И с двамата. Вече много време сме дружно, познаваме се. Футболният език е един.

- Кой е водачът на Лудогорец - Светослав Дяков или Козмин Моци? 
- Дяков е капитан, знаете. Той, Марселиньо и Моци са от най-дълго време в тима, съществени играчи са. Те са водачите на Лудогорец.

- Имаше ли вид да заиграеш в чужбина това лято?
- Не, в този момент се върнах от Хърватия, имаше опция да остана в Хайдук, само че заради една или друга причина не станаха нещата.



- По-трудно ли ти беше в Сплит?
- По-различно е. Отиваш и те оставят да се оправяш самичък. Дори няма кой да ти превежда. Добре, че езиците ни са сходни, справях се.

- Нямаше ли българи там, които да ти оказват помощ?
- В Сплит имаше единствено двама българи - един сервитьор и една жена, която е женена за французин, живеят там. 

- Преди време Красимир Балъков беше отпред на Хайдук... 
- Да, да, доста го почитат. Още първоначално, когато отидох в Хайдук, готвачът на oтбора ми сподели фотоси с него. Разпитваха ме за Балъков - къде е в този момент, какво се случва с него. Оставил е положително мемоари, само че ми споделиха, че не е имал положителни резултати, с цел да остане по-дълго в клуба. Но е бил доста огромен експерт, единствено положителни неща чух за него. А и единствено хубаво съм видял от Балъков, с който работих и от който се учих в Черноморец (Бургас).

- След гола против Ливърпул имаше ли опция да бъдеш трансфериран в чужбина?
- Да, имаше интерес, само че щом не са се случили нещата, значи не е трябвало да се случат. Не скърбя за нищо, тъй като Лудогорец много ми е дал. Явно по този начин е трябвало да стане. От 4 години съм обвързван с Лудогорец - най-силният български клуб, благополучен съм. Договорът ми е до идващото лято.



- Коя от четирите ти шампионски трофеи ти беше най-сладка и коя най-трудно извоювана?
- Всичките бяха мъчно извоювани. Първата беше най-сладка, несъмнено. Все отново преди този момент в никакъв случай не си печелил трофей... Искам да ожънвам още триумфи с Лудогорец.

- Как е животът в Разград?
- Семейството ми е при мен, доста сме добре. Имам момиченце, август направи една годинка. Вече мисля и за мъжки правоприемник. Съпругата ми също доста желае да имаме второ дете.

- Кои са най-трудните ти моменти във футбола досега?
- Периодът, когато имах чести травми, както и предходната година, когато към шест месеца не играех. Това е най-тежкото - да си здрав, да се раздаваш на тренировките, а да гледаш мачовете в профил. Много тежко ми беше тогава. 



- Смяташ ли, че Георги Дерменджиев те отписа с лека ръка?
- Не, че ме е отписал. Просто конкуренцията в Лудогорец в действителност е убийствена. Стараех се, борех се, само че не получавах късмет. 

- Кои са хората, които ти оказват помощ, и на които постоянно можеш да разчиташ?
- Семейството ми постоянно е до мен. И тук е момента да кажа кои са другите хора, които ги усещам, че са част от фамилията ми - Крум Стоянов, брат му Даниел Стоянов и чичо им Пламен Крумов. Това са хора, на които по всяко едно време мога да разгадавам. Винаги са ми помагали. Също съм доста непосредствен и с футболния сътрудник Милен Георгиев, който ми е освен управител, а и другар. 



- С Крум Стоянов, който е част от Ботев, постоянно водите борби на терена. Преди мачовете имате ли закачки, ловите ли басове? 
- О, с Крум сме като братя. Да, закачаме се, има намеци преди срещите ни. За 90 минути обаче се надява да забравим другарството. Ако се наложи, даже може да се сбием на терена, само че съм сигурен, че по-късно отново ще сме другари. С него сме като братя, израснахме дружно в Черноморец. Осем години сме били дружно, деляхме квартира в Бургас. Досега не сме се сбивали по време на мач, нека не се стига до този миг. Нормално е обаче да има заряд и да прехвърчат искри, експерти сме, всеки се стреми да завоюва. Често разясняваме, че след време несъмнено отново ще се съберем и ще играем в един тим. 

- Как реагирахте, когато треньорът ви в Черноморец Димитър Димитров ви заяви извънредно неприятната вест за заболяването му? 
- Много ми е мъчно да приказвам за това. Моментът беше извънредно тежък, заяви ни го в съблекалнята - пред целия тим. Никой не е очаквал да чуе сходно нещо, за такава тежка болест. Шокира ни с тази вест, не можехме да намерим думи да кажем каквото и да било. Краката ни се подкосиха. Тогава всички се обединихме, усети се сближение, даже имаше любов сред нас. Доказахме на Херо, че не би трябвало да се предава. Получи поддръжка от всички страни и това сигурно му е подействало добре по време на тежката борба, която води и завоюва. Всички се радваме, че се пребори. От сърце му искам да бъде здрав! След като ни сподели, че лекуването протича добре, имаше облекчение измежду нас.   

- Следиш ли политическия живот и вървиш ли до урната, когато има избори? 
- Обичам да гласоподавам, а и считам, че е дълг на всеки български жители да упражнява своя избор. Рядко обаче имам опция да гласоподавам, тъй като би трябвало да се прибирам в Сливен, когато са изборите. В доста случаи обаче съм зает с мачове или тренировки и просто не всякога съумявам да пусна своя избор. 

- Ако не беше футболист, какъв щеше да си?
- Не знам, не съм го мислил. А за след футбола ще забележим, имам най-малко още 10 години да играя.

- Вече си на 25 години, футболист си на най-силния и богат клуб в България. Успя ли към този момент да си подсигуриш живота, спечелили ли много от футбола?
- Не още... Но съм благополучен, че имам опция да си изкарвам прехраната с това, което ми харесва. Много обичам футбола, не мога без обичаната игра. Отстрани обаче е елементарно да се разяснява. Наслушал съм се на приказки от сорта " футболистите са най-добре, изкарват доста пари ". Такава ни е специалността просто. Целта ми е да не преставам да се развъртвам, човек цялостен живот се учи. Вече не съм млад, само че не съм и остарял, в добра футболна възраст съм. Важното е да сме здрави, поисквам го на всички. 
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

КУПА НА БЪЛГАРИЯ - 1/16-ФИНАЛИ
ВСИЧКО ЗА ПЪРВА ЛИГА
Първа лига, сезон 2017/2018 - телевизионна стратегия

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР