Защитава ли държавата хората с увреждания и опитва ли се

...
Защитава ли държавата хората с увреждания и опитва ли се
Коментари Харесай

Пореден призив от хората с увреждания за отпадането на ТЕЛК

Защитава ли страната хората с увреждания и пробва ли се да реши проблемите, с които те се сблъскват?

„ Системата в дословния смисъл на думата убива, тъй като ние даже не знаем какъв брой доста хора с увреждания си отиват, а в институциите те си отиват, без никой да разбере защо” , сподели Капка Панайотова от „ Център за самостоятелен живот” пред BTV

Според нея ТЕЛК би трябвало да отпадне. „ Трябва да се премине към разширена епикриза, когато става въпрос за трайно увреждане заради заболяване и да се премине самостоятелна оценка на потребностите на всеки човек. Потребностите би трябвало да се правят оценка, не болестта. Според нея оценка на работоспособността не може има, тъй като тя е функционалност от доста повече неща, в сравнение с здравето”, сподели Панайотова.

Тя дефинира обстановката, при която хора с увреждания не бяха позволени в Народното събрание, като извънредно нелепа. Според нея те не са били позволени поради фланелката с надпис „ Системата ни убива”.

„ Аргументът беше чисто фиктивен, че в Народното събрание е неразрешено да се популяризират или продават пропагандни материали. Това беше възприето и несъмнено от защитата на Народното събрание като пропаганден материал”, означи тя.

„ Не мисля, че един сходен надпис би трябвало да накара защитата да не допусне български жители в Народното събрание”, сподели депутатът от Българска социалистическа партия Михаил Христов, който също е с увреждане.

Според него би трябвало да се създадат радикални промени, освен промяната в ТЕЛК, а цялостна промяна за интеграцията на хората с увреждания.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР