Защитата на децата от злонамерени действия в интернет и реакцията

...
Защитата на децата от злонамерени действия в интернет и реакцията
Коментари Харесай

50% от седемгодишните деца са в интернет, късно е да им говорим за пчеличките в пубертета

Защитата на децата от злонамерени дейности в интернет и реакцията при произшествия, като педофилски похищения да вземем за пример, в действителност е нещо значимо, само че доста по-важно е да бъдат научени децата да се пазят. В този смисъл приказваме за " дигитално-медийна просвета " във времето на господстващо цифрово наличие, а това е един свят, в който възрастните не се ориентират задоволително добре, а Министерството на образованието се е изгубило още на входа, съобщи пред Радио София Георги Апостолов от Националния център за безвреден интернет.

Редица проучвания демонстрират, че когато им се случи нещо неприятно в интернет, децата първо биха се обърнали към своите връстници, а по-късно към приближен преподавател, а с родителите си споделят много по-рядко. Ето за какво е значимо децата да имат свои връстници, които да им дадат верния съвет. Така се ражда и концепцията за киберскаутите - подготвени деца от 5-и клас от разнообразни градове за опасности и рискове в киберпространството, само че и получават умения по какъв начин да работят с връстниците си.

 Деян Благоев /л/, Георги Апостолов, Лили Големинова Същевременно родителите би трябвало да осъзнаят, че самите те би трябвало да имат дейна роля във връзка с цифровия свят на децата, безапелационен е Георги Апостолов:
Родителите не схващат, че сега, в който дадат на децата таблета да играят или да гледат клипчета в ютюб, ти към този момент би трябвало да си приказвал с него за доста неща, едно от които е извънредно неприятното нещо - за секса. Наше проучване от края на 2016 година сподели, че имаме с три години намаляване на възрастта, в която децата влизат за първи път в интернет. Имаме деца, които от четиригодишина възраст са в интернет, към 7-годишна възраст 50% от децата в България са в интернет. Попадат ли на онлайн порнография? Попадат. Някой приказвал ли е с тях за това - не, родителите чакат да стане време за пубертета, с цел да си приказват " за пчеличките ".

 Деян Благоев Големият проблем със сигурността на децата ни в интернет в действителност предизвика български софтуерен екип да сътвори приложението Protect Your Kid. Деян Благоев описа в нашето " Радиокафе " за концепцията за основаване на това приложение и неговата реализация. То несъмнено е ориентирано за потребление на мобилни устройства като телефон и таблет, които най-често са " вратата към света " и към приятелите на всяко едно модерно дете. Чрез него се настройват параметри на мобилното устройство, посредством които може да се лимитира използването му за избран интервал от време, а родителят може да получи статистика за потреблението на устройството денем, както и за местонахождението на детето. Приложението е за деца докъм 10-12 годишна възраст, а тъкмо в този интервал експертите предлагат подрастващите да не гледат повече от два часа към екрана.

И няколко съвета дава Георги Апостолов на родителите:

   Чуйте диалога на Лили Големинова с Георги Апостолов и Деян Благоев
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР