Засекретяването на последните промени по Плана за възстановяване и устойчивост

...
Засекретяването на последните промени по Плана за възстановяване и устойчивост
Коментари Харесай

Станислав Младенов: Кабинетът е длъжен да стартира процедурите по Плана за възстановяване

Засекретяването на последните промени по Плана за възобновяване и резистентност е стеснителен факт.

Това съобщи Станислав Младенов, специалист в Комисията по въпросите на Европейския съюз в Народното събрание и на Съвета по стопанска система към Градския съвет на Българска социалистическа партия - София.

" И в петък по време на парламентарния надзор министърът на финансите Асен Василев отхвърли да дава отговор съответно на поставените въпроси за Плана за възобновяване и резистентност. А щеше да бъде добре да заяви в числа какво финално е записано в документа във връзка с съотношението сред финансовите принадлежности и безвъзмездната помощ за българския бизнес, разяснява Станислав Младенов. - Планът за възобновяване и резистентност не може да бъде конфиденциален документ, той не е държавна загадка. Точно противоположното, той е обществен и по него би трябвало да има необятно публично единодушие ".

Станислав Младенов е безапелационен, че работата по използването на Плана за възобновяване и резистентност би трябвало да стартира още на 16-ти март, в случай че на 15-ти той получи утвърждение от Европейската комисия.

" Кабинетът е задължен да го направи. Изключително значимо е незабавно да стартират процедурите за софтуерна рационализация, сподели той. - Това ще разреши в българската стопанска система оптимално бързо да влязат нови запаси. А бизнесът ще може да мине на по-високо софтуерно равнище и да увеличи продуктивността си. Това е жизненоважно в обстановка на сериозна икономическа рецесия, в която се намираме сега. Също по този начин, има процедури, свързани с фишовете за индустриалните зони, за инфраструктурата и строително-монтажните работи, които изискват по-дълъг интервал за реализация. При тях се изискват публични поръчки. Както е известно, те подлежат на обжалване, някои даже на обвинителни процедури, което съществено удължава интервала ".

Според Младенов, в случай че предварителните процедури бъдат стартирани незабавно след утвърждението на Плана за възобновяване и резистентност, това ще разреши в края на май да бъдат стартирани същинските процедури. Така през лятото те ще бъдат запълнени и след наложителните оценки, които биха лишили към 3 месеца, в края на годината към този момент ще има опция да бъдат подписвани контракти.

" Това ще разреши на българския бизнес незабавно да се възползва от заплащанията, изясни той. - Както е известно, те са два пъти в годината - в средата и в края й. Затова е толкоз значимо да не губим време в този момент. Има страни, които получават средства още от септември предходната година, а ние съществено изоставаме. И това се отразява грубо на бизнеса. Предизвикателствата на новите действителности, подбудени от пандемията, а в този момент и от войната, водят до доста съществени последствия за стопанските системи на всички страни в Европа ".

В тази връзка Станислав Младенов счита, че би трябвало към този момент да се мисли и за напълно нов План за възобновяване на европейските страни след войната в Украйна. Според него, той би трябвало да е обвързван с последствията от войната и битката с отрицателните стопански резултати, подбудени от рецесията и глобите, които Европа наложи на Русия.

" Този въпрос ще бъде настоящ след привършване на военната рецесия и оправянето с казуса с бежанците, само че би трябвало да мислим за него от в този момент, разяснява Младенов. - Доброто и мъдро ръководство изисква предвидимост, прогнозиране и обмисляне. И обгръща освен филантропичната част на казуса, който е най-съществен, само че и икономическото възобновяване на страните след всичките тези процеси. Точно това отличава положителните управленци от просто пребиваващите в ръководството ".
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР