Засега няма много случаи на индийски вариант в България, но

...
Засега няма много случаи на индийски вариант в България, но
Коментари Харесай

Доц. Гломб: Лекарството срещу притеснението е ваксинацията

" Засега няма доста случаи на индийски вид в България, само че това не трябва да ни успокоява, а по-скоро да бъде като глътка въздух в пандемията - време, през което да премислим през какво преминахме и да гледаме какво е в близост при съседите ни, и да се готвим ", съобщи вирусологът от НЦЗПБ доцент Любомира Николаева-Гломб пред " Денят ON AIR ".

Тя добави, че с право обществото ни има терзания по отношение на този вид.

" Лекарството за това терзание е всеобща имунизация. С 10-15% имунизирани хора в България, мъчно бихме удържали една последваща вълна ", безапелационен е вирусологът.

" Това, което знаем досега при съседи, които са изумени от Делта разновидността е, че са наранени най-вече хората, които не са имунизирани. В Англия към 46% от популацията е с изцяло минал курс на имунизация. Там има повишение на Делта разновидността и това се следи измежду младежите ", акцентира доцент Николаева-Гломб.

По думите на вирусолога, успеваемостта на имунизацията на AstraZeneca е по-слаба, само че не е изчезнала. Тя добави, че при тук също се следи правилото, че имунизираните боледуват по-леко, в случай че се заразят.

" РНК имунизациите се показват прелестно досега. Те имат 88% успеваемост против Делта разновидността, въз основа на проучвания от страните, в които този вид се е явил ", сподели още доцент Любомира Николаева-Гломб пред Bulgaria ON AIR.

Тя посочи, че доста малко хора в света имат привилегията, която имаме у нас - да избират сред четирите разрешени за приложимост ваксини.

Относно новината от през днешния ден за открития нов вид на Ковид-19 в Индия - Делта плюс, доцент Николаева-Гломб е безапелационна, че това не е нещо неестествено за вирусите.

" Вирусите непрестанно мутират. Това е тяхно свойство, с цел да оцеляват. Докато вирусите циркулират измежду хората, ще мутират ", безапелационна е тя.

Относно статистиката, която излезе в България, че 43% от популацията е минало по някакъв метод през Ковид-19, тя показа, че това е погрешно и посочи, че Алфа и Делта разновидността са разновидности, които се характеризират с по-голяма инфекциозност и не толкоз тежко протичане.

" От 1 до 5 % от човешката полулация е такава, че не построява с подготвеност антитела против избрани патогени ", добави още тя, като акцентира, че това се среща в доста малко от случаите.

" Нашите българи са склонни да имат вяра на ненаучни данни и да си запушват ушите за медицината и науката, учредена на доказателства ", означи още доцент Любомира Николаева-Гломб.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР