Засега Булгаргаз планира прогнозна цена от 42.93 лв./MWh през второто

...
Засега Булгаргаз планира прогнозна цена от 42.93 лв./MWh през второто
Коментари Харесай

"Булгаргаз" планира понижаване на цената на газа с 2.52%

Засега " Булгаргаз " възнамерява планирана цена от 42.93 лева./MWh през второто тримесечие

© Анелия Николова С 2.52% по-ниска цена на природния газ за второто тримесечие счита да изиска " Булгаргаз " от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). Днес компанията разгласи желанието си за смяна на цената, а идния месец ще внесе публично настояването си към регулатора. Дотогава обаче публичният снабдител може да реализира предоговаряне на контракта с " Газпром ", което се чака да обезпечи отстъпки до 30% от цените.

" Очаква се до края на февруари 2020 година, двете страни да се спогодят и цената на природния газ за българския пазар да бъде доста понижена ", пишат в известие от " Булгаргаз ". Ако такова бъде реализирано, ще се внесе напълно ново искане за новите цени до КЕВР.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Засега " Булгаргаз " възнамерява прогнозната цена да бъде 42.93 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). В съпоставяне с първото тримесечие това е понижение е с 1.11 лева./Mwh. Промяна в тези минимални размери обаче няма да засегне цените на парното и топлата вода, защото с цел да се случи това, корекцията при газа трябв да е над 5%.

Финалните договаряния за новите цени се организираха с голямо забавяне предходната седмица във Виена. Разговорите сред " Булгаргаз " и " Газпром " идват в следствие от антимонополното дело на Европейска комисия против съветската компания. Единствено България към момента не съумява да реализира по-ниски цени на природния газ. Миналата година това реализираха Естония, Чехия, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия.

Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР