Заседанието на парламента, на което се гледат промените в Изборния

...
Заседанието на парламента, на което се гледат промените в Изборния
Коментари Харесай

Депутатите се изпокараха за мажораритарния вот, оплетокаха се около район „Чужбина“


Заседанието на Народното събрание, на което се гледат измененията в Изборния кодекс, продължава повече от 9 часа. А градусът на напрежението се повишава с всяка минута.

Един от най-ожесточените разногласия бе към въвеждането на мажоритарния избор. Опонираха си главно Има Такъв Народ и ГЕРБ-СДС.

Депутатите на Слави Трифонов оферират мажоритарен избор да се приложи при идващите постоянни парламентарни избори. ГЕРБ-СДС пък упорстват това да стане още в този момент - на предстоящите предварителни парламентарни.

От ГЕРБ не пропуснаха няколко пъти да припомнят, че хората на Слави Трифонов са дали обещание още преди години, че ще се борят за мажоритарна система. Остри думи си размениха Тошко Йорданов от „ ИТН “ и Димитър Главчев от ГЕРБ.

Мажоритарни избори няма да има, няма национално броене, няма райониране, отсече най-после Филип Станев от Има Такъв Народ.

Според него със своето предложение ГЕРБ се пробват да саботират Има Такъв Народ и да заложат " политически капан ".

Депутатите се оплетоха съществено с текстовете към основаването на нов изборен регион „ Чужбина “. Стана ясно, че и зад граница сънародниците ни ще могат да гласоподават с преференции. Предвижда се да има и обособен регион " Чужбина " с номер 32.

Въпреки че това бе гласувано, действително по-късно се разбра, че няма конкретизирана методика, по която да се дефинират мандатите от регион " Чужбина ".

Отхвърлено бе предлагането българите в чужбина да могат да гласоподават по пощата.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР