Заседанието бе съпроводено с разгорещени страсти около решенията да предоставим

...
Заседанието бе съпроводено с разгорещени страсти около решенията да предоставим
Коментари Харесай

12-часово заседание и 10 точки в дневния ред: Какво приеха депутатите

Заседанието бе съпроводено с разгорещени пристрастености към решенията да предоставим на Украйна остаряла бронирана транспортна техника с въоръжението към нея и аварийни елементи от Министерство на вътрешните работи (в) и прекратяването концесията на пристанище " Росенец " (). Освен това Народното събрание реши да разпореди на министъра на енергетиката да организира договаряния по изискванията и реда, при които Българският енергиен холдинг да придобие до 20% дял в консорциума-титуляр на Договора за търсене и изследване на петрол и природен газ в повърхност " Блок I-21 " Хан Аспарух " (). 

Освен това бяха признати промени в Правилника за организацията и активността на Народното събрание. Според тях депутати, на които са наложени дисциплинарни ограничения за премахване от едно или три съвещания, ще бъдат спирани от присъединяване в сесии и съвещания на непрекъснатите делегации, интернационалните конференции или различен тип конгреси с интернационален темперамент за период до три месеца. По-строгите санкции в парламентарния устав бяха препоръчани от " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ). По тяхно искане плануванаъа дисциплинарна мярка за премахване " до три съвещания " беше изменена на " за три съвещания ".

В пленарната зала не получи поддръжка текстът при налагане на дисциплинарна мярка за премахване от едно или три съвещания депутатът да бъде лишен и от право на погашение на спомагателни разноски по член 11 от Финансовите правила по бюджета на Народното събрание за интервал от три до седем дни. Не беше утвърдено и предлагането на ПП-ДБ депутат, който попречва собствен сътрудник да изрази позицията си от парламентарната естрада, да се отстранява за три съвещания. 

Снимка: БТА

Комисията по правни въпроси не поддържа препоръчаните от ПП-ДБ по-строги ограничения, само че в пленарната зала Александър Ненков (ГЕРБ-СДС) направи публицистични ремонти, които бяха утвърдени от болшинството в Народното събрание, съобщи Българска телеграфна агенция. 

Променено беше и наименованието на Комисията по въпросите на Европейския съюз, която към този момент ще се назовава Комисията по въпросите на Европейския съюз, шенгенското пространство и еврозоната. Парламентът промени и условията за заемане на длъжността основен секретар на Народното събрание. За основен секретар към този момент ще се назначава лице, което има висше обучение компетентност " Право ", добита юридическа дееспособност и съществуване на девет години професионален опит. 

Правоотношението на основния секретар на Народното събрание се приключва при положение, че не дава отговор на посочените условия, записаха още в правилника депутатите. Отпадна и текстът, съгласно който основният секретар се назначава със период до избирането на ръководител на идващото Народно заседание.

За позицията на основен секретар на Народното събрание условията са към този момент съвсем като за основен прокурор, разяснява Петър Петров от " Възраждане ". Аз се тормозя дали тези условия не са особено, с цел да бъде назначен на позицията някогашният към този момент основен прокурор, добави той. Това, което се пробват да създадат вносителите, е да лимитират една единствена парламентарна група да извършва пълномощията си в Народно събрание, разяснява той по отношение на препоръчаните от ПП-ДБ санкции в правилника. 

Освен това депутатите одобриха на първо четене законопроект за допълнение на Кодекса за застраховането, с вносител Министерския съвет. 

В претекстовете се показва, че законопроектът има за цел да в профил открити недостатъци в процеса на обработка на искания с интернационален детайл от обособени застрахователи по наложителната застраховка " Гражданска отговорност " на автомобилистите в границите на системата " Зелена карта ". Системата действа въз основата на система от национални бюра на автомобилните застрахователи и репортери за споразумяване на застрахователни искания във всички страни членки, признание на автономията на институциите в страната по мястото на настъпване на пътнотранспортното произшествие и на причиняване на вредите да уредят претенцията и да дефинират нейния размер в сходство със законите и практиките на тази страна и след погашение обезщетение на повреденото лице да изискат цялостно възобновяване на платеното от застрахователя в друга страна членка, застраховала отговорността по отношение на моторното транспортно средство, предизвикало вредите. 

Функционирането на системата " Зелена карта " в България и финансовата непоклатимост на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ) е един от детайлите на Плана за деяние с ограничения за адресиране на последващите задължения на Република България след присъединението към ERM II, който постанова промени в нормативната уредба. Във връзка с присъединението към ERM II и след това към еврозоната е разпозната нужда от усилване на регулаторната рамка за премахване отсега нататък на откритите проблеми при действието на системата " Зелена карта " в България, стимулира се още вносителят. 

Снимка: БТА

Деян Николов от " Възраждане " разяснява, че проектозаконът за допълнение на Кодекса за застраховането се изисква от България, с цел да влезе в еврозоната и парламентарната му група няма да го поддържа, тъй като е унизително България да бъде рекетирана по този метод. Колегата му Петър Петров изрази безпокойство, че след приемането му застрахователите ще вдигнат цените на застраховките. 

Депутатите редуцираха периода за оферти сред първо и второ четене на три дни. В сряда икономическата комисия в Народното събрание одобри на първо четене Законопроекта за допълнение на Кодекса за застраховането. Той беше показан от министъра на финансите Асен Василев, който сподели, че със законопроекта се урежда нещо, което всички застрахователи са подписали, присъединявайки се към Бюрото " Зелена карта ", напомня Българска телеграфна агенция. 

В този смисъл планът на нормативен акт не вменява на застрахователните компании нови отговорности или разноски, само че дава опция на Комисията за финансов контрол и на бюрото да наблюдават дали поетите непринудено от застрахователите отговорности, предоставяйки застраховка " Гражданска отговорност ", която важи и в чужбина, се извършват и да ги глоби, в случай че те не го вършат, добави министърът. 

Попълниха състава на Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание  

Депутатите освободиха Веселин Недев от " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ) като член на Комисията по превоз и известия, и го избраха в Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание (НС). Веселин Недев заема мястото на Ивайло Шотев (ПП-ДБ) в бюджетната комисия, който по-рано тази седмица подаде оставка като депутат и пълномощията му бяха прекъснати. По-късно Шотев беше назначен за заместник-министър на стопанската система и промишлеността.

Промените в състава на непрекъснати комисии бяха включени в дневния ред директно преди гласуването им по предложение на ръководителя на Народно събрание Росен Желязков. Той изясни, че се постанова попълване на бюджетната комисия след напускането на Шотев. Този път от " Българска социалистическа партия за България " и " Възраждане " не възразиха против включването на още една точка в днешната стратегия, тъй като това е било в съгласие от заместник-председателя на Народно събрание Никола Минчев с парламентарните групи. 

Депутатите избраха и непрекъснати делегации в интернационалните организации  

Депутатите избраха непрекъснати делегации на Народното събрание (НС) в 10 интернационалните организации. 

Георг Георгиев (ГЕРБ-СДС) управлява непрекъснатата делегация на Народното събрание в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, заместник-ръководители са Надежда Йорданова от " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ) и Ертен Анисова (ДПС). Делегацията се състои от шестима съществени и шестима заместващи представители. 

Ръководител на непрекъснатата делегация в Интерпарламентарния съюз е Владислав Панев (ПП-ДБ), а заместник-ръководител - Росица Кирова (ГЕРБ-СДС). Делегацията е от петима членове, от " ИТН " (ИТН) не са създали предложение за попълване на състава й. 

Снимка: БТА

Постоянната делегация на Народното събрание в Интерпарламентарната асамблея по православие се състои от петима членове. Днес не беше определен началник на делегацията. Причината е, че Има Такъв Народ не са показали номинация, а тяхна е квотата и за началник на делегацията, изясни Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС). 

Станислав Стоянов ( " Възраждане " ) застана отпред на непрекъснатата делегация в Парламентарната асамблея на Съюза за Средиземноморието. Делегацията е от трима членове. 

Коста Стоянов от " Възраждане " оглави непрекъснатата делегация на Народното събрание в Парламентарното измерение на Централноевропейската самодейност. За заместник-ръководители бяха определени Иван Белчев (ПП-ДБ) и Жечо Станков (ГЕРБ-СДС). Делегацията е от петима членове. 

Постоянната делегация в Парламентарната асамблея на Процеса за съдействие в Югоизточна Европа се състои от петима съществени и трима заместващи представители. За началник на делегацията беше определен Явор Божанков (ПП-ДБ), а за заместник-ръководител - Ангел Георгиев ( " Възраждане " ). 

Даниел Митов (ГЕРБ-СДС) оглави непрекъснатата делегация на Народното събрание в Парламентарната асамблея на НАТО, Даниел Лорер (ПП-ДБ) и Джейхан Ибрямов (ДПС) са заместник-ръководители. Делегацията е от шестима членове. 

Петър Кънев ( " Българска социалистическа партия за България " ) управлява непрекъснатата делегация на Народно събрание в Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо съдействие, а Павел Христов (ГЕРБ-СДС) е заместник-ръководител. Делегацията се състои от петима членове. 

За началник на непрекъснатата делегация на Народно събрание в Парламентарната асамблея по франкофония беше определена Филиз Хюсменова (ДПС), за заместник-ръководител - Калина Константинова (ПП-ДБ), делегацията е от общо четирима членове. 

Снимка: БТА

Станислав Анастасов (ДПС) управлява непрекъснатата делегация на Народно събрание в Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и съдействие в Европа. Заместник-ръководители са Екатерина Захариева (ГЕРБ-СДС), Кристиан Вигенин ( " Българска социалистическа партия за България " ) и Искрен Митев (ПП-ДБ). 

Парламентът да избира и подуправителя на НЗОК, гласоподаваха още депутатите  

Подуправителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да бъде избиран от Народното събрание, гласоподава Народното събрание на първо четене с промени в Закона за здравното обезпечаване. Вносители са Васил Пандов ( " Продължаваме промяната-Демократична България " ) и Костадин Ангелов (ГЕРБ-СДС). " За " бяха 118 народни представители, срещу - 36, един се въздържа. 

Предвижда се мандатът на подуправителя да е пет години, какъвто е и на шефа на касата. С препоръчаните промени ще се обезпечи гласност и бистрота на избора на подуправител на НЗОК, се споделя в претекстовете. 

Снимка: БТА

Подуправителят няма да може да бъде освобождаван без претекстове от шефа на НЗОК и ще има избрани в закона съответни пълномощия. Предвижда се критериите за избор на подуправителя да бъдат аналогични с тези на шефа поради събитието, че в доста случаи той извършва пълномощията на шеф и носи отговорност за ръководството на обществения фонд. 

Задължиха кабинета да даде на Конституционен съд постройката на Българската банка за развиване  

Министерският съвет (МС) да предприеме нужните дейности, съгласно своите пълномощия, да придобие и даде на Конституционния съд (КС) постройката на Българската банка за развиване, реши още Народното събрание. 

Вносители на плана са депутати от ГЕРБ-СДС, " Продължаваме промяната - Демократична България " и Движение за права и свободи. " За " гласоподаваха 165-ма народни представители, двама се въздържаха. 

В писмо до Министерски съвет Конституционният съд е обосновал нуждата от даване на постройка и нужните средства за естественото действие при реализиране на конституционните му пълномощия, е записано в претекстовете на създателите на решението, измежду които са водачите на обединенията - Бойко Борисов (ГЕРБ-СДС), Кирил Петков, съпредседател на " Продължаваме промяната ", Атанас Атанасов и Христо Иванов (съпредседатели на " Демократична България " ), Мустафа Карадайъ (председател на ДПС). Те показват, че казусът със сградния фонд и пространствата, в които Конституционен съд се обитава, е от доста години и към днешна дата не е открито дейно решение. 

Конституционният съд в свое следващо писмо до министър-председателя от 9 май тази година още веднъж слага своето искане за даване на подобаваща постройка, е записано в претекстовете.  

Народното събрание счита, че има потребност от дейности за решение на казуса от изпълнителната и законодателната власт, още повече, че има реализирано единодушие сред всички парламентарни групи, участващи в конституционното болшинство, че ще бъде уредена в Конституцията конституционната тъжба, се показва в решението. Това ще усили неведнъж работата на Конституционен съд и надлежно ще бъдат нужни още чиновници и пространства, се показва в текста.

Снимка: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР