Зарядната инфраструктура се развива доста ускорено в България. По последни

...
Зарядната инфраструктура се развива доста ускорено в България. По последни
Коментари Харесай

Настъпление на електромобилите в България

" Зарядната инфраструктура се развива много ускорено в България. По последни данни, не по-малко от 350 са зарядните станции, където човек може да обслужи своя електрически автомобил. Ежедневно имаме сред 3 и 5 запитвания за зарядни станции, които да бъдат конфигурирани. Потенциалът в България е голям ".

Това разяснява пред Bloomberg TV Bulgaria Илия Левков, ръководител на националната браншова организация " Индустриален клъстер Електромобили ". Той даде образец с Нидерландия, където има над 17-18 хиляди зарядни станции и това е 1/10 от задачите, които там си слагат, с цел да обезпечат електрическата подвижност.

" Интересът към електрическите автомобили в България се усилва макар дребните безспорни цифри, като растежът не е паднал под 50% годишно, а тази година е 60%, което значи, че те са 3000-4000. Достигат до 15 000, дружно с хибридите – число, което ще стартира все по-сериозно да въздейства върху транспортната система на България. Това, че има разнообразни форми на прилагане на електрически транспортни средства за мен е доказателство, че тази услуга стана действителност ", изясни Левков.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
В Европейски Съюз всеки седми автомобил към този момент е електрически или хибриден,...

От думите му стана ясно, че европейската инструкция, която е от 2014 година, трябваше към този момент да бъде интегрирана към този момент в българското законодателство. " В нея имаше към 7000 цели, които бяха сложени и трябваше да бъдат изпълнени от България до 2020 година, само че това не се случи. Около 6000 от въпросните цели са свързани с електрически зарядни станции ", уточни специалистът.

Левков напомни, че директивата засяга трите типа горива – метан, водород и електричество. " В потреблението на метан България е на едни от първите места в района – на всеки 18 км имаме метанова станция. Водородни станции в България няма, защото са прекомерно скъпи, а и няма водородни коли, които да зареждат на тях ", изясни специалистът и предвижда, че в България има голям капацитет за създаване на зарядни станции, защото той върви с натиска от страна на електрическите автомобили, които се движат в страната.

Германският производител на електрически автомобили стартъпът Next.е.GО търси терени в 6 страни с концепцията да построи свои фабрики в тях. Една от тези страни е България, като проектът е да се влагат 140 млн. евро, а индустриалните мощности да бъдат построени в Ловеч до 2023 година " България е едно положително място за вложения ", безапелационен е Илия Левков. Той счита, че всяка инвестиция ще бъде изплатена в периода, заложен в бизнес проекта.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
По този въпрос се води жарък спор в Германия: Наистина ли електрическите автомобили са най-хубавото решение...

" Потенциалът за развиване на сходен вид капиталови планове за бизнес с електрически автомобили е голям. България има потребност освен от производители на самите транспортни средства, само че и заводи за акумулатори. Тук не се фокусираме единствено върху електрически автомобили, а върху цялата палитра на благоприятни условия – от тротинетки до самолети ", изясни Илия Леков.

Организацията ` " Индустриален клъстер Електромобили " създава фрагменти в бранша на електромобилността.

" Секторният съвет за електрическа подвижност, който създадохме с Министерството на образованието, се оказа нещо доста новаторско в тази част на Европа. Европейската капиталова банка реши да бъде уголемен този модел, с цел да може да споделим опита си със прилежащи страни като Румъния и Гърция. По тематиката за подготовка на фрагменти като просветителна самодейност сме по-напред от прилежащите ни страни. С наслаждение бихме споделили тези наши фрагменти. Целта ни е нашите деца да получат положително професионално обучение и трудова реализация ", разяснява Илия Левков. Той разкри, че в 15 гимназии се учат специалностите механик и механик на електрически транспортни средства, като учениците към този момент са 500 и тази година ще се одобряват още.

По думите му, в международен мащаб колите с дребен пробег или тези, които са за градско прилагане, са единствено първият стадий в развиването на електрическата подвижност. " Тенденцията при всички производители сега е към обезпечаването на по-голям пробег на електрическите автомобили, тъй че в небосвод до 5 години те да могат да бъдат конкурентни по изминато разстояние с едно зареждане на класическите транспортни средства с мотори с вътрешно горене ", изясни Илия Леков.

Той е уверен, че ще се усилва и тяхната самостоятелност от зелената инфраструктура. " Представете си, че имате електрически автомобил, с който може да изминете 1000 километра ", риторично попита специалистът.

Председателят на националната браншова организация " Индустриален клъстер Електромобили " описа и за плана Smart City Cluster, който е създаден с сътрудници от Испания, Италия и Германия. Той дава опция да се обмени информация за разнообразни клъстери в страните в региона на умните градове и коли.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР