Зърнопроизводителите все още не знаят какви са намеренията на държавата,

...
Зърнопроизводителите все още не знаят какви са намеренията на държавата,
Коментари Харесай

Зърнопроизводителите все още чакат цена от държавата

Зърнопроизводителите към момента не знаят какви са желанията на страната , като в това време, без да има възбрана за износа на зърно, тя е напълно възпрепятствана от страната. 

В последния ден на месец февруари беше извършен ексклузивен Консултативен съвет по зърното, на който от Министерството на финансите и това на земеделието беше дадена поръчка, че желаят да излязат на пазара и да търгуват с пшеница за попълване на държавния запас. Целта е да се обезпечат нужните ресурси от зърно както за популацията, по този начин и за изхранване на животните до 2023 година , в случай че приемем, че годишна продукция 2022 година ще бъде компрометирана. Последва среща, на която участваха и представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите, която имаше концепцията да се изчистят детайлностите по отношение на пазаруването на зърно от страната, цените, както и местата, на които то ще бъде съхранявано. 

Становището на Националната асоциация на зърнопроизводителите в България е, че те изрично се опълчват на противозаконното прекъсване на износа на стока, създадена в страната ни

Според ръководителя на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова не е изключен сюжетът, в който български търговци, които имат интернационалните контракти за експорт на зърно, да попаднат под ударите на съда и да би трябвало да заплащат големи неустойки за неизпълнението им. 

Цената на зърното сега е извънредно динамична . Украйна и Русия държат 1/3 от стоковия пазар в света и когато един подобен огромен състезател излезе от пазара, резултатът е, че търсенето на дадена стока става по-голямо от предлагането, безапелационна е Жекова. 

Възпрепятстването на износа на зърно от страната в действителност основава непотребна суматоха измежду зърнопроизводителите и в случай че до през вчерашния ден складовете им са били цялостни със зърно, то от седмици те всеобщо се пробват да го продадат на комерсиалните компании

Според Радостина Жекова никой не се интересува и от казуса на животновъдите, които няма по какъв начин да купуват пшеница и царевица на тези цени , а в това време България, която е чист експортьор на зърненожитни култури и олива, е чист вносител на месо. 

Репортаж по тематиката можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР