Зърнопроизводителите не са получили нито лев от т.нар. украинска помощ

...
Зърнопроизводителите не са получили нито лев от т.нар. украинска помощ
Коментари Харесай

И зърнарите искат да получават украинска помощ

Зърнопроизводителите не са получили нито лев от така наречен " украинска помощ " от страна на страната, отпускана поради либерализирането на вноса на украински артикули в Европейски Съюз след началото на войната. Дължимата сума все още е 442 милиона лв. за цялото земеделие.

Секторът, обичайно най-богат измежду всички аграрни такива, пък се намирал в колапс, най-малко по думите на ръководителя на Българската земеделска камара (БАК) Костадин Костадинов.

Вчера се е провела среща сред организацията и представители на Министерство на земеделието и храните. В рамките й от Министерство на земеделието и храните са дали обещание " доста неща " и че ще се работи, само че към момента няма нищо свършено, възмути се Костадинов.

Даден е обаче ултиматум на представителите на страната до сряда да кажат по кое време ще бъде извършена среща сред сектора, премиера Денков, вицепремиера Мария Габриел и с финансовия министър Асен Василев.

След извършено гласоподаване измежду членовете на БАК единомислещо било решено да се изиска от украинската помощ да получат и зърнопроизоводителите, които не били получили и стотинка по тази линия. Единствено все още зърнарите получават естествената дотация от по 20 евро на декар.

Зърнопроизводителите са изпратили писмо с съответните си претенции към страната. Това разгласи пред Нова телевизия Илия Проданов от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Те са изпратили писмо до финансовия министър и земеделския, както и до премиера и вицепремиера. Сектор зърнопроизводство да се включи в т.нар украинска помощ, упорстват те.

Сектор зърнопроизводство е извънредно обиден, акцентира Проданов. Изкупната цена на зърното е извънредно ниска сега, по думите му. Квота украинско зърно надали ще реши проблемите в бранша. Никога по това време на годината цената не е била 350 лева на звук, както е сега, толкоз ниска цена не е имало от 15 години, уточни Проданов. Очаква се регламентът, който готви Европейски Съюз да повдигне съществено напрежение и измежду другите производители в общността. Окончателният текст евентуално ще излезе в сряда.

Зърнарите са в протестна подготвеност и упорстват за диалог с властта. От този диалог ще зависят последващите им дейности. Ще има доста съществени банкрути в бранш Зърнопроизводство, изясни Илия Проданов. Те упорстват България да е срещу либерализацията за украинско зърно, която се приготвя от Европейски Съюз.

Илия Проданов изясни и че митингите на немските фермери в действителност не са поради отпадането на ограниченията за подкрепяне и повдигането на акциза, а същинската тематика е неуспеха на Зелената договорка в Европа.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР