Зърненият коридор, който позволи подновяване на износа на украинско зърно

...
Зърненият коридор, който позволи подновяване на износа на украинско зърно
Коментари Харесай

Зърненият коридор изтича в полунощ, освен ако Москва не се намеси

Зърненият кулоар, който разреши възобновяване на износа на украинско зърно през Черно море през последната година, ще изтече в среднощ в понеделник, в случай че Русия не се съгласи да удължи съглашението, подписано с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция за битка с световната продоволствена рецесия.

Последният транспортен съд напусна Украйна по договорката в неделя. Инвазията на Русия през февруари 2022 година и блокадата на черноморските пристанища на Украйна доведоха до скок на цените на зърното в международен мащаб. Украйна и Русия са измежду най-големите експортьори на зърно в света.

Близо 33 милиона метрични тона царевица, пшеница и други зърнени култури са били изнесени от Украйна по съглашението.

Русия заплаши да напусне пакта, защото съобщи, че настояванията й за възстановяване на личния й експорт на зърно и торове, не са изпълнени. Тя е недоволна и че до бедните страни не доближава задоволително зърно. Организацията на обединените народи твърди, че съглашението е облагодетелствало тези страни, като е помогнало за намаление на цените на храните с повече от 20% в международен мащаб.

Външният министър Сергей Лавров сподели в четвъртък, че Русия към този момент е почнала диалози с Турция за проект, който да подсигурява, че съветската пшеница - евентуално модифицирана от Турция, ще доближи до нуждаещите се страни, без значение от ориста на черноморската договорка.

 Москва даде ултиматум за зърнения кулоар през Черно море Москва даде ултиматум за зърнения кулоар през Черно море

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации би трябвало да разиска Украйна на среща в понеделник, управлявана от английския външен министър Джеймс Клевърли. Англия е ръководител на 15-членния съвет за юли. Очаква се на срещата да участват и няколко други европейски външни министри.

Организацията на обединените народи съобщи, че нейната Световна продоволствена стратегия е доставила 80% от своята пшеница тази година от Украйна - спрямо 50% през 2021 година и 2022 година Световната продоволствена стратегия е изпратила към 725 хиляди метрични тона украинска пшеница до Афганистан, Судан, Джибути, Етиопия, Кения, Сомалия и Йемен за битка с глада.

Световната организация заяви, че до момента договорката е доставяла зърно в 45 страни на три континента - 46% в Азия, 40% в Западна Европа, 12% в Африка и 1% в Източна Европа.

Русия се съгласи три пъти през последната година да удължи съглашението за Черно море, само че също по този начин за малко прекрати присъединяване си в края на октомври в отговор на офанзива с дрон против нейния Черноморски флот в Крим.

За да убеди Русия да се съгласи на черноморската договорка, през юли 2022 година беше подписана и тригодишна договорка, според която чиновници на Организация на обединените нации се съгласиха да оказват помощ на Русия да изнесе своите храни и торове за задгранични пазари. Въпреки че съветският експорт на храни и торове не е обект на западни наказания, наложени след нашествието на Русия, Москва сподели, че рестриктивните мерки върху заплащанията, логистиката и застраховките са се равнявали на преграда за доставките.

 Организация на обединените нации е угрижен, че зърненият кулоар в Черно море е към края си Организация на обединените нации е угрижен, че зърненият кулоар в Черно море е към края си

Ключово съветско искане е Руската земеделска банка ( " Росселхозбанк " ) да бъде обвързвана още веднъж към системата за интернационалните заплащания.. Участието й в SWIFT беше прекратено предишния юни в границите на европейските наказания поради войната в Украйна.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш направи последно изпитание във вторник, с цел да убеди съветския президент Владимир Путин да удължи черноморската договорка за зърно за няколко месеца в подмяна на това Европейски Съюз да свърже дъщерно сдружение на " Росселхозбанк " към SWIFT за транзакции със зърно и торове. В четвъртък обаче Путин сподели в изявление, че още не е чел писмото, а представител на Гутериш заяви, че към момента чакат отговор от Кремъл.

 Организация на обединените нации предложи на Путин оферта за продължение на зърнения кулоар Организация на обединените нации предложи на Путин оферта за продължение на зърнения кулоар

Като заобиколно решение на неналичието на достъп до SWIFT, чиновници на Организация на обединените нации към този момент са предиздвикали американската банка " Джей Пи Морган Чейз и Ко " (JPMorgan Chase & Co) да стартира да обработва някои съветски заплащания за експорт на зърно с гаранции от държавното управление на Съединени американски щати.

Организацията на обединените народи също работи с Африканската експортно-импортна банка, с цел да сътвори платформа, която да помогне за обработката на транзакции за съветски експорт на зърно и торове за Африка, сподели представител на търговията на Организация на обединените нации пред Ройтерс предишния месец.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР