Заразеният с индийския вариант на COVID-19 мъж е бил ваксиниран

...
Заразеният с индийския вариант на COVID-19 мъж е бил ваксиниран
Коментари Харесай

Заразеният с индийския вариант на COVID имал първа доза ваксина

Заразеният с индийския вид на COVID-19 мъж е бил имунизиран с първа доза ваксина на ”АстраЗенека” на 24 февруари. Това оповестиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването, цитирайки данни от осъществено епидемиологично изследване.

Стажант доктор, приключил семестриално Медицинския университет в Плевен, е първият потвърден случай на индийския вид на ковид в България, стана ясно по-рано през днешния ден. Сега организира държавния си стаж, преди да се дипломира във вуза.

На 1 април младият мъж е контактувал със инфектирано с COVID-19 лице от Северна Ирландия, което е напуснало България, по данни от Националния център по заразни и паразитни заболявания /НЦЗПБ/, оповестяват от Министерство на здравеопазването.

При проявата на първите признаци мъжът се е изолирал и няма информация да е контактувал с други лица. На 5 април той се е изследвал за COVID-19, като тестът е била взета в болница " Д-р Георги Странски " в Плевен. Веднага след излизането на позитивен резултат за коронавирусна зараза, мъжът е бил подложен под домашна изолираност, като е имал леки признаци. Заболяването при него е протекло без затруднения.

На 21 април от лечебното заведение са изпратили 20 инцидентно подбрани проби за секвениране в НЦЗПБ, измежду които е била и тестът на мъжа. Тя е била секвенирана на 5 май, като данните незабавно са били подадени в интернационалната генна банка GISAID. До 16 юни не е било открито, че при тази проба става въпрос за " Делта " вид на вируса. При още един разбор е било открито, че е " Делта " вид - индийски вид на ковид.

От Министерството на здравеопазването са упълномощили на НЦЗПБ да сътвори такава процедура по набиране и разбор на пробите, която в най-кратки периоди да открива новите разновидности на коронавирусната зараза за предварителна защита и отбрана на здравето на хората и предприемане на своевременни ограничения в тази посока.

По-рано от Регионалната здравна ревизия в Плевен оповестиха, че макар, че пациентът с индийски вариант е излекуван още в края на април, екип на инспекцията ще тества хората, които са били и са контактували с него, като по предварителна информация няма данни някои от тях да има ковид.

В момента епидемиологичната конюнктура във връзка с пандемията в района на Плевен е спокойна, сподели той. Заболеваемостта е към 15 на 100 хиляди души население на 14-дневна база. Случаят е още един мотив да се огледаме за хода на процеса на имунизацията, сподели доктор Минчев. По думите му в района с първа игла са близо 60 000 души, а към 30 000 са си сложили две дози, посочи той.

По-рано здравният министър Кацаров съобщи, че няма причина за суматоха и не се постанова в района да се вземат спомагателни ограничения. Заради високия риск за публичното здраве обаче е неприемливо толкоз дълго време след вземането на тестът да бъдат обществено оповестени резултатите от нея.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР