Заразените с коронавируса в Чехия са 6657Експертите в Унгария очакват

...
Заразените с коронавируса в Чехия са 6657Експертите в Унгария очакват
Коментари Харесай

Орбан: Унгария очаква пика на епидемията на 3 май

Заразените с ковид в Чехия са 6657

Експертите в Унгария чакат епидемията от COVID-19 в страната да доближи пика си на 3 май, сподели министър председателят Виктор Орбан във видео, качено на формалната му страница във фейсбук, съобщи Ройтерс.

Видеото е снимано по време на неговото посещаване в болница в град Айка, западно от Будапеща. Орбан сподели, че до тогава Унгария ще разполага с 5000 респираторни вентилатори (в момента те са малко над 2000). По-късно броят щe нарасне на 8000, което ще бъде задоволително за лечение на всички инфектирани с ковид пациенти, нуждаещи се от обдишване, уточни министър председателят.

До през днешния ден Унгария е оповестила 1916 доказани случая на инфектирани с ковид и 189 умряли.

Кризата, породена от пандемията, изправи Орбан пред най-голямото предизвикателство по време на 10-годишното му ръководство, отбелязва Българска телеграфна агенция. Неговият отговор - да ръководи с декрети за неопределен срок, откакто получи тези компетенции от Народното събрание, с цел да води битката със болестта, провокира остри рецензии от Европейския съюз.

Чехия разгласи през днешния ден за 105 нови инфектирани от вируса в страната, с което общият им брой доближи 6657. Според данни на здравното министерство, представени от ТАСС, най-вече са инфектираните в Прага.

На всеки 100 000 поданици на столицата се падат съвсем по 116 инфектирани.
Вирусът до момента е погубил 181 души в страната - основно възрастни хора със съществени хронични болести. В момента в лечебните заведения има 390 заболели от COVID-19, като положението на 84 от тях е доста тежко.

От началото на епидемията в Чехия са направени проби за вируса на 168 096 жители.

От 12 март в страната е оповестено изключително състояние, а от 16 март бе въведена и национална карантина.

Чешката стопанска система понася съществени компликации, доста предприятия краткотрайно прекратиха активността и производството си. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР