Заразените с коронавирус в България са 884, съобщи ръководителят на

...
Заразените с коронавирус в България са 884, съобщи ръководителят на
Коментари Харесай

Новите случай на Ковид-19 у нас са 19, един човек е починал

Заразените с ковид в България са 884, заяви ръководителят на Националния действен щаб проф. доктор Венцислав Мутафчийски на постоянния си брифинг в Министерски съвет. Новите случаи са 19, излекувани са 161 души. Има един умрял, на 60 години, с съпътстващи заболявания.

Заболелите от новия ковид медицински лица в София общо са 37. Във Видин са 9; в Бургас - 6; Пловдив - 4; Хасково - 3; Пещера - 3; Кърджали - 2; Кюстендил - 2, Стара Загора - 1.

"Гражданите се вслушаха в апелите на щаба, държавното управление и самите свещеници, които насочиха своите послания хората да останат у дома и че вярата е в сърцата им ", съобщи проф. Мутафчийски във връзка на посрещането в църковните храмове на Възкресение Христово. Той добави, че не са се оправдали опасенията, че църквите ще станат източници на заразяване.

В съпоставяне с другите страни, само в Словакия има по-ниска смъртност от България, разяснява още проф. доктор Мутафчийски по време на брифинга. В пъти по-висока смъртност има в Швеция, Италия, Германия и Англия. Включително на Балканския полуостров имаме четири пъти по-ниска смъртност, в сравнение с в Северна Македония, да вземем за пример ", изясни ген. Мутафчийски.

"Ние следим общата смъртност за страната в съпоставяне със смъртността от COVID-19, с цел да установим дали има скрита смъртност в България ", посочи той.

Председателят на Националния действен щаб добави още, че се приготвя среща с компаниите, занимаващи се с таксиметрови услуги, с цел да бъде контрактувано по какъв начин ще се тестват водачите им.

До момента за ковид е тестван 20% от чиновниците в градския превоз в София. Очакват се резултатите.

През последната седмица са открити още 18 лаборатории за PCR проби.

По отношение на признаците през последните дни е излязла в публикация, която обобщава симптоматиката и клиничната картина в Съединени американски щати. Около 76% от заболелите са със суха кашлица, а към 24% са с продуктивна кашлица. Броят на хората, които имат диария, гадене и повръщане, са повече от 26%. Първоначалните данни от Китай са сочели, че не повече от 10% от хората са с такива признаци.

Най-малко болни от COVID-19 имаме в Европа, изясни проф. Тодор Кантарджиев от Националния действен щаб. Той отдаде тази позитивна статистика на противоепидемичните ограничения.

Кантарджиев добави, че тази седмица са открити 18 лаборатории за PCR тестване у нас.

"Тестовете на имунозлатния способ имат доста по-добър резултат, необятно се ползват у нас, доста хора се тестуват в София, а тези със подозрения, че имат ковид и инфекцията е прясна, се търси удостоверение с PCR. Тестовете могат да се употребяват още по-широко, това са проби до мястото на пациента, не са лабораторни, а данните, които РЗИ има, се проучват и съветват, следим в уеб пространството за отчети на някои лаборатории, се наблюдават, работи се, имунния отговор се изследва. Изследваме и донорска кръв какви антитела има ", изясни проф. Кантарджиев.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР