Зарадвани от победата на изборите, лидерите на „Продължаваме промяната“ Кирил

...
Зарадвани от победата на изборите, лидерите на „Продължаваме промяната“ Кирил
Коментари Харесай

Доц. Антоний Гълъбов пред ПИК: Радев не е спирал да дава инструкции на Петков и Василев. Чака ни много сериозна криза, а тя е минно поле, за което управляващите нямат пътна карта

Зарадвани от успеха на изборите, водачите на „ Продължаваме промяната “ Кирил Петков и Асен Василев побързаха да заявят готовността си за договаряния в името на съдружно държавно управление с Българска социалистическа партия, „ ИТН “ и „ Демократична България “. От през вчерашния ден " обществено и намерено " текат напоителни диалози с специалисти от въпросните партии по основни тематики. Докъде и по какъв начин ще разпределят " държавната баница ", следва да забележим.

Ситуацията разяснява особено за ПИК политологът доцент Антоний Гълъбов

- Господин Гълъбов, по какъв начин бихте коментирали съдружните приказки, които се вихрят следващ ден сред бъдещата ръководеща партия и техните сътрудници.
свързани новини38139на 21.11.2021
- Не е инцидентно, че не можем да намерим точното разбиране за това, което се случва, защото това са колкото съвещания за управническа стратегия, толкоз и диалози за образуване на болшинство и държавно управление. Самата конструкция, която беше определена, демонстрира, че господства желанието за образуване на държавно управление. Тези 18 тематични групи в действителност дават отговор на един секторен метод към ръководството на страната, съгласно който в последна сметка всяка една от тези групи би трябвало да очертае активността на надлежно министерство. Този метод значи в действителност, че реализиране на единодушие във връзка с непосреден управнически дневен ред няма, защото се разискват тематики с друг небосвод - от неща, които могат да стартират да бъдат правени незабавно, до неща и тематики, които биха лишили доста повече време. С други думи - главното ми усещане към този момент е, че тези диалози са зле структурирани. В смисъл - те не реализират резултат от позиция на една ясна управническа стратегия. Темите, по които се реализира единодушие, са дефинирани прекомерно общо. И от позиция на държавно ръководство имат потребност от доста спомагателна работа.

- Вече се появиха позабравени " играчи ", които се връщат на сцената с явни упоритости да покажат висока експертност - Румен Гечев, Овчаров и така нататък

- Да, това е също проблем на този развой, защото вместо да имаме чисто експертни фигури, имаме по-скоро политически дейци, които имат някаква експертиза. Това значително деформира пространството за спор, защото не е ясно дали те приказват като партийни деятели, или като специалисти. Освен всичко останало, както и през вчерашния ден, по този начин и през днешния ден, диалозите не стартират от настоящото положение на страната. Това доста припомня тези безкрайни чувания в 45-то и 46-то Народно заседание, в които в действителност никой не се пробва да очертае настоящите проблеми на страната, проблемите, които неотложно би трябвало да бъдат решени, а се вървеше по линия на някакви значително нереално декларирани планове. Така че наподобява, че договарящите странят от тази тематика, защото би трябвало да кажат, че в действителност доста от проблемите са се задълбочили през миналите седем месеца и не са ръководени дейно. Но не мога да си разреша да кажа това, защото това би било индиректна рецензия към Румен Радев.

- Наблюдавайки вчерашните полемики, останах с усещането, че прекомерно безгрижно се водят те от " мощните на деня " - протежетата на господин Радев. Сякаш присъствах на комсомолско заседание с учтиво чуване на сложени тези, без някакво съответно умозаключение.

- Да, нали си спомняте тези съвещания, които провежда Има Такъв Народ. Това бяха тъкмо чувания, в които сценаристите умерено изслушаха кой какво имаше да каже. Това чувство се ускорява при Петков и Василев, защото на тях в последна сметка на тях самите им липсва експертиза във връзка с държавно ръководство. Това, че имаш по магистърска степен по бизнес администрация или си добър търговец, към момента не те прави способен във връзка с ръководство на страната.

- Още повече, че тук доста блестящо проличава несъответствието сред политическите им упоритости и неналичието на подготовка за ръководство.

- Точно по този начин. Защото държавното ръководство не инцидентно се учи настрана. То не е в магистърската стратегия по бизнес администрация. Така че на тях им липсва доста съществено този бекграунд на положително познаване на законодателството и това се усеща доста съществено.

- А мислите ли, че ще има още веднъж подмолна интервенция на господин Радев, който не крие благосклонностите си към тях и те към него?

- Не считам, че той е прекъснал да прави това от изборната нощ. Вчера още веднъж чухме указания какво би трябвало да прави държавното управление. Разбира се, това не е негова работа. Но сега към този момент няма и кой да упорства за това какво може да прави тъкмо президентът. Така че той ще продължи да дава упътвания. Ще продължава да повтаря една фраза, която съгласно мен явно е безусловно невъзможна - " устойчиво политическо болшинство ". Мнозинството ще бъде съставно. Ще бъде в аритметичен тип, а не в политически. Тъй като тези политически обединения и тези, които към момента имат някакъв явен политически облик, се отличават много съществено в желанието и упоритостите си.

- Ще се ангажирате ли с прогноза по какъв начин ще се развие ръководството на новия кабинет?

- Ако се върнем още веднъж към нощта на изборите, това, което Румен им даде като небосвод, е небосвод, който би трябвало да продължи някъде докъм пролетта или началото на лятото. В очакване да се получат първите предплатени средства по Плана за възобновяване те имат един сложен интервал, до момента в който преминат през зимата и се доберат до пролетта. Но в случай че до тогава съумеят да запазят равновесие, може би ще съумеят да продължат. Лошото е това, че този метод към сформиране на болшинство и на управническа стратегия в последна сметка демонстрира, че те ще се пробват да пазят равновесие, а не да ръководят рисковете и рецесиите, в които се намира България сега. Така че аритметично те ще съумяват да удържат болшинство, само че без да имат каквато и да е ясна вероятност за новаторски вид политика. Необходими са доста съществени старания, които имат политическата прекаленост - това, че обособени групи в българското общество ще престанат да ги харесват. Но въпреки това е належащо доста целеустремено деяние против рецесията, защото рецесията е множествена, тя е доста рискова сама по себе си. Защото всяко непремерено деяние в едната сфера може да усили рисковете в други сфери. Минно поле е. Кризата е минно поле, в което не виждам ръководещите да имат пътна карта.

- Господ да ни пази, нека да я намерят тази карта...

- Не я търсят. Не я търсят тази карта.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР