Заради висока доходност при спестовни сметки “Епъл пей вече краде

...
Заради висока доходност при спестовни сметки “Епъл пей вече краде
Коментари Харесай

“Епъл” атакува “Револют”, а двете заедно променят света на банките

Заради висока рентабилност при спестовни сметки “Епъл пей ” към този момент краде от клиентите на сдружения с дълготраен опит в сферата

В началото на 2023 година всеобщо зачестиха банковите банкрути на сдружения с дългогодишна история и колосални капитали. Един неверен ход и банките падат като домино макар впечатляващите облаги, регистрирани в бранша през миналата година. Първо казусът се усети в Съединени американски щати, само че както нормално се случва, появи ли се икономическa неустановеност там, скоро се чака и в Европа. Държавните регулатори не престават да дават гаранции, че парите на хората са в сигурност, като обезпечават финансовите институции с милиарди долари, надявайки се да се измъкнат от рецесия, сходна на тази от 2008 година

На този декор обаче се появяват различни финансови сдружения, които могат да се дефинират като гласа на новото време. И до момента в който финансовата просвета в днешно време се трансформира в основополагащ фактор, а положението на обичайните банки се утежнява с всеки минал ден, се появява един значителен въпрос: Наближава ли краят на обичайното банкиране и какво следва оттатък него?

Преди по-малко от 10 години се появиха първите необанки

Това са цифрови сдружения, които работят без никакви физически клонове или наследени системи. На процедура те са обичайни банки, добавили цифрови канали към своите услуги. И двата типа сдружения са контролирани и оферират финансови услуги като чекови и спестовни сметки, заеми и дебитни карти.

В Европа да вземем за пример такава банка, която може да се похвали с над 25 млн. консуматори, е английската “Револют ”. Тя навлиза от ден на ден в България и е желана от младите, защото разрешава на потребителите си да оперират без месечни или годишни такси и да извършват даже междубанкови преводи без нито лев такса.

Всичко, обвързвано с “Револют ”, се случва онлайн - посредством приложение на телефона, изпипано до последния подробност. Ако клиент има проблем, то той би трябвало да се обърне към съпорт. Приложението приготвя за всеки консуматор седмичен, месечен и годишен разбор на изхарчените и постъпилите средства - не просто какъв брой пари са изразходвани, а също къде, да вземем за пример заведения за хранене, търговски обекти, онлайн и така нататък По този метод приложението на процедура възпитава финансова просвета у потребителите си.

“Револют ” предлага и търговия с цел инвестиция - акции, скъпи метали и криптовалути.

Банкирането на “Револют ” е ненадминато, а обичайните банки занапред се пробват да го догонят, осигурявайки спомагателни онлайн функционалности към своите относително нови приложения.

Отвъд океана също не изостават от нововъведения в областта на финансите. И против “Револют ” се изправя софтуерният колос “Епъл ” с услугата си “Епъл пей ”. Тя ви разрешава да вършиме сигурни, безконтактни покупки благодарение на “Епъл кеш ”, “Епъл кард ” и всички други кредитни или дебитни карти, които добавите към мобилния си портфейл.

Преведено от британски език, “епъл кард ” значи кредитна карта. Тя е  създадена от “Епъл ”, само че е издадена от “Голдман Сакс ”, една от най-старите капиталови банки в света. Предназначена е главно за потребление посредством “Епъл пей ” на устройство на марката (телефон, смартчасовник, преносим компютър или др.). Създадена е през 2019 година, като понастоящем е налична единствено за консуматори в Съединени американски щати. В началото на 2022 година 6,7 млн. американски жители към този момент са разполагали с такава карта. В Европа посредством “Епъл кард пей ” може да платите във всеки магазин, който предлага безконтактно заплащане. Клиент на тази услуга можете да станете обаче към този момент единствено на територията на Съединени американски щати.

В средата на април “Епъл ”, оценена на 2,73 трлн. $, добави нова функционалност за своите консуматори, на която останалата част от света несъмнено може да завиди.

Оттогава всички притежатели на дебитна или кредитна карта на “Епъл ” могат да внасят заделените си пари в спестовна сметка с изключително висока доходност.

Това се случва чрез колегата на компанията “Голдман Сакс ”.

Текущата годишна процентна рентабилност на сметката е 4,15% - 415 пъти повече от 0,01%, който оферират на клиентите си за съществени спестявания Chase и Bank of America. Дори самата “Голдман Сакс ” предлага по-ниска рентабилност - 3,9%. Погледнато в числа, в случай че държите да вземем за пример 10 000 $ в Bank of America в интервал от 1 година, то ще спечелите почти 1 $. Ако обаче прехвърлите сумата в спестовната сметка, предлагана от “Епъл ”, то в края на годината ще разполагате с 415 $ повече.

Това, несъмнено, не би могло да компенсира годишната инфлация, която в Съединени американски щати доближи 5% към началото на април, само че относително би запазило парите ви, освен това без да ги излагате даже на най-малък риск. Предвид, че даже регулаторните органи в Съединени американски щати предвиждат, че рецесията в страната е неизбежна, доста евентуално е американските жители да се опитат да защитят спестяванията си, като ги изтеглят от която и да било обичайната банка, и да ги реалокират в “Епъл ”. Това е добра вест за софтуерната компания, макар че съгласно специалисти тя се стреми да се развива в тази сфера, с цел да покачва в допълнение лоялността на клиентите си, а не толкоз, с цел да се конкурира с огромните банки.

Самата “Епъл ” показва огромен интерес към финансови услуги отвън банкирането. Компанията неотдавна пусна още една функционалност - “Епъл пей лейтър ”. Тя дава опция да купите дадена стока в този момент и да я платите по-късно. Компанията предлага и функционалността кешбек - купувате стока в този момент и получавате % от изхарчената сума назад. Така, до момента в който клиентите харчат пари, у тях остава чувството за тласък да продължат, тъй като сякаш икономисват. Обикновено това е характерност на кредитните карти, които подготвят хората да похарчат повече, с в сравнение с разполагат. Малко са настоящите сметки, които също оферират възвръщаемост.

Теоретично постоянна компания с мащабите на “Епъл ”, оценена на над Щатски долар 2 трлн., има опциите да основе дори лична банка, макар че все още няма индикации да се стреми към тази голяма стъпка. На фона на новите необанки обаче и все по-голямата ангажираност на хората по света по отношение на ръководството на персоналните си финанси скоро ще се наложи обичайните банки да се преориентират към актуалните трендове. В противоположен случай евентуално всеобщо клиентите ще се преориентират към промяна на банковата институция. Въпрос на време е, а то е нужно, с цел да се построи доверие сред младите финансови сдружения и клиентите.

Сега се чака отговорът на банките.

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР