Проверка установи фирма, която незаконно е изкопала и извозила земна

...
Проверка установи фирма, която незаконно е изкопала и извозила земна
Коментари Харесай

РИОСВ хвана фирма, копала в защитения район на Младежки хълм в Пловдив

Проверка откри компания, която нелегално е изкопала и извозила земна и скална маса в региона на предпазената територия на " Младежки рид " в Пловдив, заяви Регионалната ревизия по околната среда и водите. Премахната е и храстова и дървесна растителност, попадаща в обсега на изкопната повърхност.

Сигналът за нарушаването е подаден от жители. След направена инспекция от страна на Регионална инспекция за опазване на околната среда и регион " Централен " при община Пловдив е открито, че на улица " Велбъжд ", против новопостроена жилищна кооперация на № 4, на място, попадащо в обсега на естествената забележителност, фактически са осъществени изкопни действия.

С помощта на екскаватор е изкопаната и извозена земна и скална маса с приблизителни размери към 18 кв. метра. Управителят на компанията, който е наложил активността, е разпознат. Предстои виновните институции да подхващат административнонаказателни дейности.

От РИОСВ-Пловдив напомнят, че " Младежкият рид " е първият от пловдивските тепета, разгласен за предпазена територия. Още през 1970 година южната част на хълма с повърхност 3 ха е приела статута на естествена забележителност за опазване естествено находище на редки за нашата флора растителни типове, сред които и българските и балкански реликтни ендемити четинеста звъника, подуточашково клинавче, румелийска жълтуга. През 1995 година площта на естествената забележителност е увеличена на 36,2 ха, като обгръща съвсем цялата територия на " Младежки рид ". Целта на разширението е опазване на хълма, построен от сиенитни скали, представляващи неповторимо геоморфоложко образувание от позиция на разположението му и като находище на редки ендемитни растения.

Защитената територия се стопанисва и охранява от Община Пловдив под контрола на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив. За ПЗ " Младежки рид " има настоящ План за ръководство, в който са признати специфични режими и правила за ниската и висока паркова зона. Като забрани са планувани разрушаването и изземването на скални маси, както и всякакво строителство, като се изключи плануваното в проектите за ръководство на естествените забележителности, както и поддържане на съществуващи здания, алеи, паркови и инфраструктурни уреди.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР