Заради увеличение на акцизите в следващите четири години цените на

...
Заради увеличение на акцизите в следващите четири години цените на
Коментари Харесай

Повишението на акцизите ще оскъпи повече евтините цигари

Заради нарастване на акцизите в идващите четири години цените на евтините цигари ще порастват в по-голяма степен от тези на скъпите цигари. Това стана ясно по време на първото четене в бюджетната комисия в Народното събрание на промени в календара за смяна на тютюневите акцизи, които ще стартират от 1 март 2023 година и ще продължат до 2025 година в това число.

Министерство на финансите предлага всяка година акциза на цигарите да се усилва приблизително с към 5%, което значи повишаване на цената на кутия цигари с към 20-30 стотинки. За тютюна за пушене повишаването на акциза е с по 10% годишно.

Темата провокира спор в бюджетната комисия. Представители на сектора упрекнаха Министерство на финансите, че не е показало предложенията си за акцизни промени за публично разискване и че се съобразило със мненията единствено на някои от огромните тютюневи компании в страната.

Така да вземем за пример в забележителна степен се подвига характерният данък, който е на кг и брой цигари, а в по-малка степен пропорционалния, който се начислява върху продажната цена. Това ще оскъпи евтините цигари повече от скъпите. 

Други, в това число и депутати, показаха неодобрение, че в привилегировано състояние се слагат бездимните цигари, които са също толкоз нездравословни колкото стандартните. " Защо бездимните цигари се таксуват с тези стойности, които оферирате? Защото са потребни ли? Изправят бръчки и изглаждат кожата? ", попита представителите на МФ депутатът от Движение за права и свободи Йордан Цонев.

Отговор на този въпрос не бе даден.

Промяната в акцизите се появи в последния миг в преходните разпореждания на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, който също е импортиран за промени от служебния кабинет в Народното събрание. " Не сме предложили акцизните промени за публично разискване, тъй като такова имаше при започване на годината. Повишението на тютюневите акцизи трябваше да се случи с актуализацията на бюджета, само че бе отсрочено ", напомни зам.-министърът на финансите Людмила Петкова. Тогава тютюневите компании желаеха пролонгация, тъй като оповестиха, че нямат време да облепят новите бандероли.

Петкова разгласи, че от новите акцизи в идващите четири години чакат 661 млн. лева повече доходи в бюджета. Тя още веднъж уточни, че страната ни е с най-ниски ставки и би трябвало да догони останалите страни в Европейски Съюз, в това число и прилежащите Гърция и Румъния.

Депутатите Румен Гечев и Йордан Цонев от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи желаеха информация за мнението на здравното министерство по отношение на другата цел на акцизите - да оскъпят тютюневите произведения и да отхвърлят хората от тютюнопушене. Оказва се, че финансовото министерство в никакъв случай не е желало сходно мнение от здравното министерство. 

" Настояваме за равнене на акциза за всички типове тютюневи произведения. Не би трябвало да има облагодетелствани ", прикани доктор Маша Гаврилова от асоциация " Без тютюнев пушек ". Тя уточни, че с 5%-ни нараствания на характерния данък няма да се реализира понижаване на тютюнопушенето, а би трябвало по-драстични растежи - най-малко 15%.

Представители на тютюневите компании отвърнаха това предложение, като припомниха 2010 година, когато при сходен по-висок скок на акциза, се е стигнало до 30-40% незаконна търговия с цигари на идната година.

От " Възраждане " настояха смяната в Закона за акцизите да бъде извадена от преходните разпореждания на Данъчно-осигурителен процесуален кодекс и да бъде още веднъж преразгледана от финансовото министерство. Председателят на бюджетна комисия Петър Чобанов отхвърли това предложение и разгласи, че сред първо и второ четене всеки народен представител има право да желае корекции.

Новият акцизен календар бе гласуван на първо четене с 15 " за " и 4 въздържали се в бюджетна комисия.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР