Заради системно недофинансиране част от библиотечния фонд на Националната библиотека

...
Заради системно недофинансиране част от библиотечния фонд на Националната библиотека
Коментари Харесай

Сериозен риск за библиотечния фонд на Народната библиотека

Заради редовно недофинансиране част от библиотечния фонд на Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “ е погубен или негоден. Това установи отчет на Сметната палата, който е одитирал работата на библиотеката в интервала 2014-2016 година Преобладаващата част от пространствата не са нито задоволително осветени, нито климатизирани, в някои от тях има течове, а заради дефицит на място и стелажи част от книгите са ситуирани на земята.


Одитът в Националната библиотека демонстрира, че в духовната институция има съществени усложнения: да се събират и съхраняват литературните издания - български, задгранични, както и картографски, географски и старинни ръкописи, оживели през вековете. Рискът е те да бъдат окончателно изгубени, предизвестяват от Сметната палата.
Цветан Цветков, ръководител на Сметната палата: Поради липса на климатизация температурите зимата падат до 2 градуса, а през лятото са над 37 градуса. Сами разбирате, че при тези температурни амплитуди книгите са изложени на погиване. Другата причина са ниските, близки до минималната, заплати на работещите в националната библиотека, които не разрешават да се набере първокласен личен състав, от една страна, а въпреки това, работещите в библиотеката не са стимулирани за своето професионално развиване. В същото време броят на книгите, за които дава отговор един библиотекар, са доста повече в сравнение с при немските или американските му сътрудници.  Част от фонда на Националната библиотека е погубен поради недофинансиране Част от фонда на Националната библиотека е погубен поради недофинансиране
Заради редовно недофинансиране част от библиотечния фонд на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий " е погубен или необработен. Това конста...

От Сметната палата са пресметнали, че един чиновник на библиотеката ръководи 39 хиляди библиотечни единици. Тоест административния потенциал на Националната библиотека „ Св. Св. Кирил и Методий “ не е съгласуван с управлявания библиотечен фонд. Сметната палата е дала на министъра на културата 3 съществени рекомендации, и на шефа на библиотеката 11 рекомендации за премахване на проблемите. От Националната библиотека не пожелаха през днешния ден техен представител да разяснява одита на финансовите контрольори.

Вижте в атачмънта целия текст на одитния отчет:
doklad-nat-bibl-inet1.doc doc, 137 MB
Националната библиотека на Република България е най-голямата библиотека в страната и най-старият културен институт в следосвобожденска България. Създадена е през 1878 година по самодейност на софийския преподавател и секретар на Градския съвет Михаил Боботинов, а през 1879 година, по предложение на Марин Дринов, получава статут на държавно институция под названието Българска национална библиотека.

По време на бомбардировките през 1944 година постройката на библиотеката е унищожена. Настоящата постройка на Народната библиотека е открита през 1953 година

Към края на 2015 година библиотечният фонд наброява над 8 млн. библиотечни единици по данни на Национален статистически институт.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР