Заради промените в Закона за вероизповеданията премиерът Бойко Борисов се

...
Заради промените в Закона за вероизповеданията премиерът Бойко Борисов се
Коментари Харесай

Светият синод и Главното мюфтийство подкрепят Закона за вероизповеданията

Заради измененията в Закона за вероизповеданията министър председателят Бойко Борисов се срещна с патриарх Неофит и основния мюфтия Мустафа Хаджи.

Както знаете, планува се опрощаване на задължения на представителствата на другите религии. На първо четене депутатите взеха решение до опростят към 8 милиона лв. отговорности на Главното мюфтийство.

Светият синод и Главното мюфтийство поддържат Закона за вероизповеданията, признат в края на предходната седмица. Това стана ясно след днешната среща при премиера.

Главният мюфтия Мустафа Хаджи прикани да съхраним етническия мир, с цел да го предадем на поколенията и изясни, че задълженията от близо 8 млн. не са насъбрани по негово време, само че единствено с наемите от вакъфските парцели те не могат да бъдат погасени.

От своя страна патриарх Неофит дефинира срещата като доста ползотворна и прикани да бъдем положителни и толерантни един към различен.
Неофит, патриарх български: Разговорът беше потребен - всички, които чакат от нас да бъдем в положителни връзки. Благодарим на нашия министър председател, че има положителни връзки към вероизповеданията. И дано бъдем с отворени връзки.Мустафа Хаджи, основен мюфтия: Дълговете на мюфтийството са насъбрани от 2005 година насам. Те са остарели отговорности, върху които текат лихви. Ако бяха стигали приходите, при всички положения щяхме да ги покрием. Естествено приходите са доста незадоволителни, тъй като знаем всички, че по-голямата част вакъфските парцели са одържавени по време на комунистическия режим, въз основа на което по-голямата част не са възобновени. Така че приходите са извънредно нищожни и незадоволителни.
По време на срещата министър председателят Бойко Борисов съобщи пред двамата духовни водачи, че единствено със Закона на вероизповеданията може да се пресече външно въздействие посредством финансиране на другите вероизповедания у нас. Призова ги да съблюдават закона, откакто бъде признат и в бъдеще да си заплащат отговорностите.
    Борисов, патриархът и основният мюфтия разискаха задълженията на вероизповеданията Борисов, патриархът и основният мюфтия разискаха задълженията на вероизповеданията
Българският патриарх Неофит и основният мюфтия Мустафа Хаджи организираха среща с премиера Бойко Борисов. Тема на диалога са измененията в Закона за верои...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР