Заради пандемията от коронавируса тази учебна година завърши дистанционно. Именно

...
Заради пандемията от коронавируса тази учебна година завърши дистанционно. Именно
Коментари Харесай

По-високи са резултатите от тазгодишните матури, момичетата са се справили по-добре

Заради пандемията от ковид тази образователна година приключи отдалечено. Именно това наложи от конспекта за матурите да бъде отстранен част от образователния материал. Така учениците се подготвяха единствено по уроците, взети преди изключителното състояние.

От Министерството на образованието и науката регистрират, че има покачване на резултатите по български език и литература по отношение на предходната година.

"Отчитаме сполучлива сесия на тазгодишните държавни зрелостни изпити, която се организира в непредвидени условия. " Това заяви на брифинг в просветителното ведомство отрасловият зам.-министър Таня Михайлова.

От явилите се 45616 дванадесетокласници на матурата по български език и литература слаби оценки са получили 3764, а отлични – 6283. През предходната година 5062-ма са получили отлични, а 4302 – слаби оценки.

Средната оценка от изпита по български език е добър 4,20, а на втория държавен зрелостен изпит междинната оценка от другите предмети е добър 4,84. И при двата изпита резултатите са по-високи от миналата година.

Като позитивна от МОН дефинират наклонността от ден на ден възпитаници да основават аргументативен текст на изпита по български език. Все още обаче има зрелостници, които единствено преписват художественото произведение, което би трябвало да проучват.

И през тази година най-голям брой точки има по предметите, по които се явяват минимум зрелостници - немски, френски, испански език, химия и запазване на околната среда, а най-ниски са резултатите при предметите с най-вече зрелостници - география и стопанска система, биология и здравно обезпечаване, и философския цикъл. Има и изключения, като по история и цивилизация има относително невисок брой точки и противоположното - по британски език резултатът е много висок.

С най-високи резултати са зрелостниците от София, Смолян, Варна, Пловдив, Габрово и Велико Търново, а на последните места са учениците от Силистра, Търговище, Кърджали, Шумен и Плевен.

Ученичка от Софийската математическа гимназия е безспорен рекордьор - с 4 цялостни шестици след явяване на четири изпита, други 7 зрелостници са с по три цялостни шестици. Определено тази година слабите оценки са по-малко, няма абитуриент с нула точки на двата изпита.

Класацията на учебните заведения, чиито ученици са постигнали най-високите резултати, се води обичайно към този момент от 91-ва "Немска езикова гимназия " в столицата, следвана от 73. СУПЧЕ "Владислав Граматик ", Американския лицей и 164. ГПИЕ "Мигел де Сервантес ".

Оказва се, че девойките са залягали над уроците повече от момчетата и преобладават по петици и шестици.

От просветното министерство признават, че са очаквали да има и по-високи резултати, тъй като това е 25-а образователна сесия.

"Необходимо е да се работи повече с подрастващите и това е хубаво да стартира още от входа на първи клас. По отношение на образователните стратегии ще предложим отпадане на някои термини, т.е. да има по-малко чиста терминология и повече анализиране и добиване на главната информацията на даден текст. Днешните деца учат по друг метод и живеят в друга среда, най-много информационна'', показа просветният министър Красимир Вълчев.

Слабите оценки тази година са сред 7 и 8%, тъй като летвата от 23 точки е доста ниска. Вълчев е безапелационен, че в случай че някой абитуриент е изкарал на матурата по БЕЛ 0 точки, това значи, че е или огромен карък, или нищо не е отбелязал. Летвата за тройка е 2,67 точки а от 2022 година се обмисля смяна на скалата.

"Отличните оценки са към 15%, а предходната година бяха 10%. На кандитатстудентските изпити изкарват много по-високи оценки, в сравнение с държавните зрелостни изпити, тъй че се надявам тази година повече зрелостници с високи оценки от държавните зрелостни изпити да продължат образованието си в българските висши учебни заведения ", означи в умозаключение министърът.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР