Заради ниските заплати, социалните служби трудно намират служители. Свободните места

...
Заради ниските заплати, социалните служби трудно намират служители. Свободните места
Коментари Харесай

Недостиг на социални работници в големите градове на страната

Заради ниските заплати, обществените служби мъчно намират чиновници. Свободните места в страната са 85. 35 от тях са в София, оповестиха от Агенциятя за обществено подкрепяне. Най-сериозни затрудения изпитват работещите в отделите за " Закрила на детето ".

Дирекцията за обществено подкрепяне в столичния квартал `Люлин " обслужва 250 хиляди души. Около 10% от щатните места за обществени служащи са свободни. Дирекцията на процедура работи с към 60% от чиновниците си, тъй като постоянно има хора в болнични и отпуски.
Димитрийка Цанова - шеф " Социално подкрепяне ", Люлин: " Една много огромна част имат и телкови решения. От своя страна, хората с телкове, като са заболели взимат повече и болнични - по-често. И това натоварва пък, тези които остават в дирекциите. "
Недостигът на фрагменти натоварва най-вече чиновниците в отдела за " Закрила на детето ". В Люлин те са единствено четирима.
Димитрийка Цанова шеф " Социално подкрепяне ", Люлин: " На един обществен служащ се падат към 150 случая при норматив 16 -18 по европейски стандарт. Ние решаваме ориси на деца, ориси на фамилии. "
Евдокия работи в отдела от 3 години Донесла е персоналния си копютър, купува писалищен материали със лични средства и съвсем всеки ден остава да работи изключително.
Евдокия Латовска - обществен служащ: Не се заплаща нищо в допълнение и главното заплащане, което имаме изобщо не може да се разяснява. Не е нещо, което подтиква обществените служащи.
Голямата натовареност се отразява и на хората, които употребяват обществени услуги.
Евдокия Латовска - обществен служащ: " Ние работим с деца с увреждания, на които осигуряваме посоки за обществени услуги. И заради огромния размер на работа от време на време се забаваме в издаването на тези посоки. "
Средната заплата на обществен служащ е 628 лв., а на начинаещ без опит със 108 лв. по-малко, макар, че по закон се изисква приблизително в огромните градове назначават единствено обществени служащи с висше обучение.
Рая Иванова - шеф " Човешки запаси ", АСП " Поради ниското възнаграждение в тази ситуация се получава по този начин,че таман образоваме един чиновник - той навлиза в работата и по-късно си намира по-атрактивна заплата. "
Предвижда се следващата година заплатите на обществените служащи да се усилят с до 10%. Друг тласък за привличане на нови фрагменти в системата е опцията за кариерно развиване, допълват от Агенцията за обществено подкрепяне.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР