Заради несигурността около Brexit чуждестранните инвестиции във Великобритания са се

...
Заради несигурността около Brexit чуждестранните инвестиции във Великобритания са се
Коментари Харесай

Несигурността около Brexit стимулира инвестициите в други европейски държави

Заради несигурността към Brexit задграничните вложения във Англия са се намалили, а тези в останалите 27 страни на Европейския съюз (ЕС) са се повишили. Това написа Financial Times, цитирайки на нов разбор, извършен от fDi Markets. Според данните в интервала от референдума до края на първото тримесечие на 2019 година вложенията в Европейски Съюз 27 са нарастнали с 43% по отношение на предходните три години, до момента в който във Англия е регистриран спад от 30%. Общата стойност на вложенията е 340 милиарда при 237 милиарда $ за предходния интервал.

Изводите

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Базата с данни на fDi Markets обгръща така наречен директни задгранични вложения на зелено (greenfield) – създаване на нови мощности в дадена страна от непознати вложители. Според разбора в границите на трите години тези вложения във Англия са се стопили с 36 милиарда до 85 милиарда $.

От данните на fDi излиза наяве, че решението Англия да напусне Европейски Съюз е довело до сериозен спад на задгранични вложения в страната през 2016 и 2017 година През 2018 година във Англия е регистриран растеж от 38% до 35 милиарда $, само че това е надалеч под сумата от 2015 година (преди рефенредума) – малко над 51 милиарда $.

През 2018 година в страната са основани над 71 хиляди нови работни места, което бележи растеж от 19% по отношение на предходната година. Въпреки това сумата още веднъж е под равнищата от 2015 година От fDi регистрират още, че междинната цената на план през 2018 година е в размер на близо 45 млн. $ по отношение на малко над 27 млн. $ през 2015 година

" fDi Markets регистрира нарастване на плановете за задгранични вложения в международен мащаб през 2018 година и до момента в който Англия се облагодетелства от засилена инвеститорска активност... е ясно, че прилежащите страни стартират да се възползват от преимуществата на несигурността, провокирана от Brexit ", написа в отчета. От института регистрират, че по отношение на 2015 година през 2018 година задграничните вложения във Франция, Испания, Холандия и Ирландия порастват с по-бързи темпове от тези във Англия.
Докладът регистрира още, че вследствие на задгранични вложения в Европейски Съюз 27 за интервала са били основани 1.2 млн. нови работни места – с 474 хиляди повече по отношение на предходните три години, а 53 хиляди от тях са в резултат на изнасянето на активност в чужбина от английска компания. От базата данни излиза наяве, че за интервала във Англия е регистриран спад в растежа на основаване на нови работни места в редица браншове като финансови услуги, телекомуникация, енергетика, превоз и други В тези браншове се следи и спад в осъществените планове.

" Докато Англия и Европейски Съюз не реализиран съглашение, е мъчно да се планува резултатът на Brexit. Въпреки това, до момента в който вълната на неустановеност продължава, въздействието върху вложенията на зелено може да стане по-изразено ", написа в отчета.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР