Заради липсата на кандидати 16 гимназиални паралелки във Варненско, заложени

...
Заради липсата на кандидати 16 гимназиални паралелки във Варненско, заложени
Коментари Харесай

Закриват гимназиални паралелки заради липса на деца

Заради неналичието на претенденти 16 гимназиални паралелки във Варненско, заложени в план-приема за идната образователна година, ще бъдат закрити, съобщи Венцеслава Генова - началник на Регионалното ръководство на образованието в крайморския град, пред Българска телеграфна агенция.

От плануваните 165 класа след първото класиране на децата, приключили 7 клас, отпаднаха шест. След второто класиране ще бъдат закрити още 9 професионални и една профилирана паралелка.

При създаването на план-приема за образователната 2018/19 година са употребени данните за броя на завършващите седмокласници, уточни Генова. На тази база са оповестени близо 4 250 свободни места в учебните заведения в района. Випускът обаче е намалял мощно поради вътрешна и най-много поради външна миграция на фамилиите, добави Генова.

Тя посочи, че младежите не демонстрират интерес към корабостроенето, кораборемонта, химическите технологии и строителството, макар че бизнесът демонстрира мощен интерес към подобен вид експерти. По думите й защото на пазара на труда има сериозен дефицит на квалифицирани фрагменти, в района ще има и маломерни паралелки, по специалности, оповестени за предпазени с разпореждане на Министерския съвет. Генова добави, че и сега има свободни места в близо 60 класа в разнообразни образователни заведения във Варна и района.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР