Заради Корнелия Нинова това се случва заобиколно, но натискът да

...
Заради Корнелия Нинова това се случва заобиколно, но натискът да
Коментари Харесай

България всъщност е един от най-големите износители на оръжие за Украйна

Заради Корнелия Нинова това се случва заобиколно, само че натискът да става публично може да взриви обединението

Ожесточеният спор да изнася или не България оръжие за Украйна е поразителна каша от български политически пристрастености, която обаче има действителен късмет да унищожи нежното болшинство зад кабинета на Кирил Петков. Най-големият абсурд е, че това може да се случи макар обстоятелството, че в действителност България изнася големи (за мащаба ни) количества оръжие към нападнатата от Русия страна. Заради страховете на Българска социалистическа партия да не загуби гласовете на така наречен русофили обаче това се случва заобиколно.

Тази информация се удостоверява от високопоставени източници измежду ръководещите, а индиректно и от данните за оръжейния експорт от България през последните месеци.

От отговор на икономическия министър Корнелия Нинова на парламентарно запитване от депутати от ГЕРБ се вижда, че ръководената от нея експортна комисия е разрешила покупко-продажби за над 316 млн. евро за Европейски Съюз през първия месец и половина от войната - от 20 февруари до 13 април. За аналогичния интервал на предходната година цифрата е 117 млн. евро. Тъй като Западна Европа надали има потребност от остаряла руска продукция, каквато главно създават българските фабрики, с огромна доза сигурност може да се твърди, че засиленият експорт е с посока тъкмо Украйна. В отговора на Нинова се показват и страните, към които отива специфичната продукция: Дания, Словакия, Чехия, Германия, Испания, Словения, Полша, Румъния, Литва и Естония. По неофициална информация украинската помощ минава най-много през Полша.

Източници от ръководещите настояват, че съвсем 100% от този експорт сега се реекспортира в Украйна. Това в действителност трансформира България в един от най-големите донори на Киев за първата фаза от войната. По данни на Statista повече военна помощ през първия месец след нападението на Русия са дали само Съединени американски щати.

You will find more infographics at https://www.statista.com/chartoftheday/ " >Statista

Това не е и единственият метод, по който българско оръжие отива в Украйна. Същите източници от ръководещите настояват, че през последния месец, след уволнението на Стефан Янев от кабинета, новият боен министър е сключил контракт с Англия за заличаване на остарели муниции и военна техника. " Бракуваните " военни произведения обаче в действителност са съобразени с потребностите на украинската войска и в последна сметка отиват натам. През последните седмици западните страни декларират военна помощ с доста и тежко въоръжение, тъй че второто място към този момент не принадлежи на България, само че все пак нейният дял остава относително висок.

Единствената причина износът на оръжие за Украйна да се случва по толкоз заобиколни способи е нежеланието на Корнелия Нинова за публична помощ, поради страховете й да не загуби русофилския електорат в интерес на някой действителен или нов политически план. Като министър на стопанската система Нинова би трябвало да разписва всички оръжейни покупко-продажби и публично съобщи, че до момента в който тя е на този пост " нито един патрон " няма да отиде към Украйна. Тя обаче не може да забрани продажбата на трети страни, нито има отношение към " бракуването " на остаряла военна техника.

Управляващите настояват, че нашите сътрудници - от Европейски Съюз и НАТО са изцяло наясно какво вършим, както и схващат деликатната политическа обстановка тук, която изяснява тези другояче безсмислени въртележки. Тази шарада е в действителност странна, тъй като на процедура всички знаят, че това се случва - освен Съединени американски щати и Европа, само че и Русия. В нейните мощно следени медии няколко пъти демонстрират създадени в България оръжия, открити от съветските войски в окупираните територии.

За износа знае естествено и формален Киев и това може индиректно да се удостовери от дейните контакти сред двете страни. Володимир Зеленски досега публично е разговарял три пъти по телефона с Кирил Петков, а тази седмица двамата и ще се видят онлайн. Предстоящото посещаване на българска делегация в Киев мъчно може да се случи, в случай че страната ни не е измежду интензивно помагащите. Преди дни украинската страна публично сподели, че няма време да приема държавни водачи, пристигнали единствено да се снимат със Зеленски без да оказват действителна помощ.

Дотук добре - България, въпреки и по безразсъден метод, в последна сметка оказва помощ, и то съществено, на Украйна. Напълно разбираемите реакции на отвращение, които заливат обществените мрежи изключително след визитата на украинския външен министър предходната седмица, в действителност нямат доста огромни учредения. Те обаче провокираха нещо друго, което към този момент разклаща съществено ръководещата коалиция.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба прекара три дни в България и съумя да вдигне градуса на политическо напрежение по тематиката за износа на оръжие

Фотограф: Велко Ангелов

" Демократична България " внесе в Народното събрание решение да се даде публично военна помощ на Украйна. Българска социалистическа партия, както стана ясно, е изрично срещу (поне обществено, другояче си затваря очите за протичащото се), само че при гласоподаване в Народното събрание всички останали партии (без про-кремълската " Възраждане " ) евентуално ще поддържат сходно решение. Капанът в тази ситуация е, че в случай че то се гласоподава, Корнелия Нинова не може да откаже да го извърши и единственият й вероятен ход да резервира някакво политическо благовъзпитание в тази каша от привидности, е да подаде оставка.

Така сега ръководещата коалиция наподобява е изправена пред два сюжета:
Да гласоподава решението за публична военна помощ и да рискува поддръжката на Българска социалистическа партия. Ползите от това ще са, че пристрастеностите тук ще се успокоят и износът ще става без комплицирани политически въртележки. Негативите на този вид са, че при разформироване на Народното събрание, служебно държавно управление на Румен Радев най-вероятно ще спре сегашният засилен експорт на оръжие към Украйна.Да се отдръпна проекторешението на Народното събрание за военна помощ и всичко да продължи както досега. Негативите от този вид биха били евентуално само краткосрочни политически вреди за вносителите на решението.
На стадия " Продължаваме промяната " (ПП) се пробват да намерят някакъв компромисен вид за решението. Те предложиха в него да се запише, че България ще даде на украинската страна " техническа помощ за защитни цели " и това беше гласувано от парламентарната комисия по външна политика, само че разглеждането му в пленарната зала беше отсрочено, поради " Демократична България ", които упорстват за изпращането на " военна помощ " и внесоха свое проекторешение в Народното събрание. Заради създалото се напрежение в редиците на ръководещите въпросът беше отсрочен за след великденската почивка на депутатите при започване на май, а до тогава болшинството би трябвало да откри решение на казуса.

Първият опит ще бъде изработен още във вторник на съвещанието на съдружния съвет на ръководещите, на който водачите на четирите обединения ще търсят излаз от рецесията. А на идващия ден - в сряда, министър председателят Кирил Петков и представители на четирите обединения ще заминат за Украйна, с цел да " се уверят на място от потребностите на хората в Киев " по думите на министър-председателя.

В понеделник обаче съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов сподели пред БНР, че няма смисъл от провеждането на съдружен съвет преди визитата на делегацията в Украйна и съобщи, че депутатите от обединяването ще предложат точката за гласуването на проекторешението за Украйна да влезе в дневния ред на Народното събрание още в първия му работен ден след великденските празници - 4 май. " Ще настояваме да се гласоподава точката във вид, в който става дума за военна помощ за Украйна ", сподели Иванов.

* Позицията на редакцията на не се покрива напълно с позициите на създателите на публикацията, само че с някои съществени тези се солидаризираме с тях.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР