Заради жегата туристи масово чезнат в Гърция.Според последни изследвания, при

...
Заради жегата туристи масово чезнат в Гърция.Според последни изследвания, при
Коментари Харесай

Заради жегата туристи масово чезнат в Гърция

Заради жегата туристи всеобщо чезнат в Гърция.Според последни проучвания, при огромна топлота хората работят импулсивно и вземат рискови решения.

Необичайно доста смъртни случаи и голям брой изчезнали туристи бяха регистрирани през юни в Гърция и учените са на мнение, че за това в отговорна подранилата ужасна горещина от 40 градуса, която задушаваше страната през последните седмици.

Преди седмица 67-годишен немски екскурзиант бе открит мъртъв на остров Крит, разгласи локалната полиция. Той излязъл самичък на разходка и след няколко часа се обадил на жена си да каже, че се усеща доста зле. Веднага била проведена избавителна интервенция, в това число с дронове, и тялото на мъжа било видяно в каньона Трипити.

Заради жегата туристи всеобщо чезнат в Гърция 05.07.24 12:57 Николай Марков: Отцепниците са хора с ниска политическа просвета 05.07.24 12:45 Лудостта като мода и дебелоглав: Къде ви беше мозъкът, когато гласувахте за „ Величие “? 05.07.24 12:42 „ Царьград “: В Украйна приготвят обществото за договаряния за капитулация, само че подготвена ли е Русия да съобщи свои територии 05.07.24 12:30 Главчев: Няма по какъв начин държавното управление да се трансформира в неопределен донор на Украйна 05.07.24 12:25

Това е единствено един от поредицата случаи, които първоначално изглеждаха мистериозни, само че в действителност по всичко проличава, че са породени само от несъобразителност. До вторник към момента се издирваха две изчезнали французойки, на 73 и 64 година, на остров Сикинос, както и 59-годишен американец, прекарващ ваканцията си на остров Аморгос.

Миналата седмица на остров Матраки в Йонийско море бе открит мъртъв негов 55-годишен съотечественик. Същата орис сполетя мъж от Нидерландия на егейския остров Самос.

Трагичната поредност стартира на 9 юни с изгубването на известния английски тв водещ лекар Майкъл Мозли,открит безжизнен на остров Сими след 4-дневна издирвателна интервенция със самолети, дронове и кораби. Той също бе излязъл да се разхожда самичък в убийствените горещини.

Мозли е извънредно известен в родината си със своите системи за бързо намаляване и диетично хранене, по тази причина издирването му бе следено ежедневно от всички медии във Англия. При аутопсията му не бе открита никаква диря от принуждение. По последни данни общият брой на умрелите и изчезналите чужденци в Гърция към този момент надвишава 10, написа в. „ Ню Йорк Таймс “.

„ Общото при всички случаи е, че хората са излизали да се разхождат, без значение от високите температури, съобщи пред Ройтерс полицейският представител на Южния егейски район Петрос Василакис.

Според учените, протичащото се в Гърция е сигнален знак за въздействието на рисковата топлота върху тялото и по-специално върху мозъка, което евентуално предизвиква комплициране, визира способността на хората за взимане на решения и даже усещането им за риск. Тъй като изменението на климата подхранва по-дълги и по-тежки горещи талази, откривателите се пробват да разгадаят по какъв начин нашите мозъци ще се оправят с новите условия.

„ Традиционно изследванията се концентрират върху въздействието на рисковата топлота върху мускулите, кожата, белите дробове и сърцето, само че „ за мен мозъкът е ключът към всичко “, сподели Дамян Бейли, професор по физиология и биохимия в Университета на Южен Уелс.

Това е „ основният комутатор “ за тялото, споделя той. Телесната температура се контролира в мозъка.

Хипоталамусът, дребна конструкция с форма на елмаз, работи като термостат.

Той извършва внимателен танц, с цел да поддържа вътрешната температура на тялото на или доста покрай 37 градуса по Целзий (98,6 по Фаренхайт). Когато е горещо, хипоталамусът задейства потните жлези и уголемява кръвоносните съдове, с цел да охлади тялото.

„ Но мозъкът действа добре в стеснен диапазон от температури и даже дребни промени могат да му повлияят. Много хора познават чувството за мързел и липса на сила в топъл летен ден. Но защото топлината се усилва непрестанно, това може да има съществени резултати, в това число понижаване на течностите в тялото и на притока на кръв към мозъка “, изяснява още Бейли.

Той съпоставя мозъка с огромна и мощна кола, която се нуждае от големи запаси, с цел да действа.

Тестовете, които ученият е провел върху участници в проучване в екологична камера, където температурата се покачва от 21 до 40 градуса по Целзий (около 70 до 104 по Фаренхайт),показват спад в притокана кръв към мозъка с към 9-10 %.

Източник: 24 часа

Още вести четете в: Здраве За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР