Заради COVID-19 няма да се затварят бизнеси, нито ще се

...
Заради COVID-19 няма да се затварят бизнеси, нито ще се
Коментари Харесай

Засега няма да затягат мерките в страната заради COVID-19

Заради COVID-19 няма да се затварят бизнеси, нито ще се изискват коронавирус документи у нас. Уверението с днешна дата е на премиера в оставка Кирил Петков. Той през днешния ден се срещна със здравни специалисти поради актуализацията на Националния проект за справяне с пандемията.

На стотни от алената зона - столицата на следващия ден ще бъде оцветена в алено на картата по заболеваемост. Скоро ще я последват Бургас и Варна. Пикът на болестта се чака през август съгласно здравните управляващи. Вероятно и чак тогава персоналните лекари ще могат да издават безвъзмездни посоки за антигенни проби.

" Опитваме се да убедим Здравната каса да се създадат някои промени, тъй че да облекчим достъпа на пациенти през персоналния доктор непосредствено до диагностика без да се разкарват където и да е ", съобщи Ангел Кунчев - основен държавен здравен контрольор.

Над 800 души са постъпили в болница след затруднения от коронавирус зараза в последните 14 дни. На този декор от Здравната ревизия във Варна упорстват за откриване на спомагателни пунктове за имунизация.

" На нас ни се отразява малко мъчно, тъй като всичко идва при нас. Три от ДКЦ-тата вършат тези ваксини – Другите ДКЦ-та няма по какъв начин стопански да оправдаят още две места, на доктор и сестра, които да ваксинират, няма по какъв начин да им заплащат ", разяснява доктор Анка Баева - шеф отдел “Пандемичен контрол”, РЗИ-Варна.

Според управляващите обаче лятото ще бъде умерено и нови ограничения не се постановат. С приемането на обновения проект за справяне с пандемията ще се върнат маските в лечебните заведения и обществените заведения, само че не и в градския превоз. Обясниха,че актуализация е нужна поради промени в Закона за здравето. Така здравният министър и Министерския съвет ще могат при нужда да постановат ограничавания.

" Искам ясно да заявя на всички - няма и не се планува ограничаване за затваряне на бизнеси, не се планува условие за коронавирус документи в страната и няма предугаждане за ограничавания в придвижването. Искам да успокоя безусловно всички, че следим обстановката доста деликатно, само че данните демонстрират, че българите могат да имат едно умерено лято ", съобщи Кирил Петков - министър-председател в оставка.

Сред главните индикатори на проекта за справяне с пандемията остава междинната претовареност на болничните кревати в петте района, на които условно е разграничена страната.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР