С настъпването на есента се увеличиха случаите на заболели от

...
С настъпването на есента се увеличиха случаите на заболели от
Коментари Харесай

Скокът на ковид случаите - 60% от новозаразените не са ваксинирани

С настъпването на есента се усилиха случаите на болни от COVID-19. 305 души са открити със болестта за последното денонощие у нас. Данните са от Единния информативен портал. 60% от новите случаи са на хора, които не са имунизирани. Най-висока е заболеваемостта на 14-дневна база в областите Силистра и Бургас.



Силистра е региона с най-висока заболеваемост - 85 души на 100 хиляди население. Процентът на болните е съвсем два пъти по-висок от междинния за страната.

" Боледуват най-вече възрастни хора. След началото на образователната година имаме към този момент и случаи в проведени колективи училищен и такива случаи са открити в шест колектива ", изясни доктор Теодора Начева, шеф РЗИ-Силистра.

Интересът към имунизациите в града не е чак толкоз огромен. Желаещите са хора, които регулярно се защищават.

В Бургас, който е на второ място по брой инфектирани в страната, се регистрира сериозен интерес към имунизациите. Пред кабинета за имунизация на РЗИ се изви опашка.



Калина Неделчева: " Предпазна мярка е. Миналия път успяхме да се предпазим посредством навръх това.

Неделчо Неделчев: Сега ми е петата. После и за грип ще си сложа. Годинките са ми доста, за здраве. Много не имат вяра, но какво да ги вършим, младите въобще не имат вяра.

Д-р Поля Желева, РЗИ-Бургас: Вчера са минали към 200 лица, сега не съм ги преброила, нямам тази физическа опция, само че към 50.

Д-р Мирослава Киселкова, шеф на отдел " Противоепидемичен надзор " към РЗИ-Бургас: Наблюдаваме завишаване на случите, които са болни от Коронавирус. В обществените домове имаме два гърмежа – в дома в с, Славянци и в дома в с. Горица.



В бургаската болница са настанени общо 14 души с коронавирус, само че не са в тежко положение. На този стадий не се постанова разкриването на специфични отделения за болестта. От началото на септември доста от хората боледуват поради новия тип Омикрон, който обаче е с друга симптоматика, изясни основният държавен здравен контрольор в " Денят стартира ".

" Няма го този присъщ симптом при класическите разновидности на загуба на подушване, съвсем липсва, за сметка на това - главоболие, доста мощна изнемощялост, температура, въпреки и не постоянно във високи стойности и доста неприятна кашлица, която първоначално стартира като раздразнение в гърлото, по-късно става доста изявена, в обособени моменти човек съвсем не може да си вземе въздух ", сподели доцент Ангел Кунчев, основен държавен здравен контрольор.

Вирусът протича по-леко, само че не е за подценяване, споделят здравните управляващи. А поради покачвания интерес към имунизацията приканват персоналните лекари да стартират да ваксинират в кабинетите си, с цел да не се образуват опашки от чакащи пред РЗИ.

Репортери: Пламенка Тонева, Давид Сукнаров
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР