Заради близо един милион здравно неосигурени граждани здравната система ежегодно

...
Заради близо един милион здравно неосигурени граждани здравната система ежегодно
Коментари Харесай

Заради близо един милион неосигурени здравната ни система ежегодно губи по 360 милиона лева

Заради близо един милион здравно неосигурени жители здравната система годишно губи по 360 милиона лв.. Това сподели доцент Любомир Киров, ръководител на Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България по време на кръгла маса, на която се разискват проблемите, провокациите и вероятните решения в първичната извънболнична здравна помощ.

По думите му през последните 10 години броят на неосигурените не се трансформира. Трябва да се откри метод да се усилят общо средствата за опазване на здравето, добави доцент Киров и напомни, че има огромна група от лица, за които страната не заплаща цялостния размер на здравната вноска.

От 2012 год. не се е променяла таксата за посещаване при персоналния доктор, която е 2.90 лева, само че за децата тя не се заплаща, а значително хора са освободени от нея или заплащат по един лев, напомни лекарят. Доклад на „ Евростат “ демонстрира, че средствата за извънболнична помощ в България са пет пъти по-малко спрямо финансовия запас в другите европейски страни, сподели още доцент Киров. По думите му значително от общопрактикуващите лекари нямат здравна сестра или помощник поради липса на финансова опция. Процесът на измененията в първичната помощ няма да бъде къс, ще бъде сложен, само че не може да минеш 1000 крачки без да направиш първата, добави доцент Киров.

Изправени сме пред сериозна обстановка, главно поради това, че всички работим в относително инертна система и всяка смяна дава резултат след години и в случай че в този момент вземем някакви ограничения, ще забележим резултатите след най-малко осем години, сподели ръководителят на парламентарната комисия по опазване на здравето доцент Антон Тонев.

Сред лекарите в страната не повече от 13-14 % са до 50-годишна възраст, сподели доктор Иван Маджаров, ръководител на Българския лекарски съюз. Най-много работещи общопрактикуващи лекари има в областите София, Пловдив и Варна, а минимум – в Разград, Търговище, Смолян и Кърджали.

Съвсем скоро системата евентуално няма да може да се самоиздържа, сподели още доктор Маджаров и уточни, че следва рецесия с невиждани в близкото минало размери, изразяваща се в мощно стеснен достъп до здравна помощ. Той уточни, че в страната работят 3990 общопрактикуващи лекари.

Регионален дисбаланс, централизация на лекарски практики в огромните градове, дефицит на медици в дребните и труднодостъпни обитаеми места, липса на съответни тласъци за общопрактикуващите лекари регистрира заместник-министърът на опазването на здравето Тома Томов. По думите му осигуреността с общопрактикуващи лекари в страната е на едно от най-ниските равнища на осигуреност в Европейски Съюз.

Подкрепям предлагането на НЗОК за електронна идентификация - пластика, която ще се издава от персоналния доктор и пациентът ще потвърждава наличието си не с автограф върху хартия, а с магнитно отчитане на информацията посредством читател, сподели доцент Антон Тонев. Това е стъпка към цялостното унищожаване на хартията, добави той.

Един от методите за повишение на средствата за опазване на здравето е повишение на здравната вноска, а другата опция е парите да дойдат от налози, сподели проф. Костадин Ангелов. Вече опорочихме пенсионния модел по този метод и считам, че моделът на опазването на здравето не би трябвало да бъде опорочаван, в случай че желаеме той да остане задоволително обективен за всички нас. Повишаващият се % на работещите в първичната помощ лекари в пенсионна възраст ще понижава достъпа до здравна помощ, тъй че единствено с финансов ангажимент от страната бихме могли да преодолеем неналичието на задоволително добър достъп, добави проф. Ангелов.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР