Заради бедственото положение в понеделник във Варна учат онлайн Бурята

...
Заради бедственото положение в понеделник във Варна учат онлайн Бурята
Коментари Харесай

Бурята Фредерик: Двама загинаха, множество изкорени дървета, дълги часове без ток

Заради бедственото състояние в понеделник във Варна учат онлайн
Бурята Фредерик за часове нападна България, умъртви мъж и жена, изкорени дървета, глътна плажове и донесе първия сняг.

Общини в Шуменско, Разградско и Силистренско оповестиха бедствено състояние, в североизточната част на страната десетки селища останаха без ток поради скъсани кабели

Десетки закъсаха по пътищата поради снеговалежи .

В понеделник учениците във Варна ще учат, тъй като изискванията в града са рискови за децата и за тяхното напредване до учебно заведение, изясни кметът Благомир Коцев. Във Варна поривите напразно доближиха 30 м/сек. Някои от падналите дървета са изтръгнати от корена, има раздрани рекламни пана, обърнати бяха светофарни уредби и спирки. Достъпът до вълнолома, буните и пристанище “Карантината ” пък бе стеснен за 48 часа от неделя. Заради мощния вятър вълните доближиха над 5 м.

Бедствено състояние бе оповестено освен в града, само че и в няколко общини в региона - Суворово, Дългопол, Аксаково, отчасти - в Девня. Много места останаха без ток за часове.

Две фамилии, едното от които с деца, са били затрупани от снега в колите си край Провадия. Екипи на Пътното ръководство и общината са съумели да изведат хората от затрупаните коли и да ги превозят до града.

33-ма жители на Молдова, измежду които и 2 деца, са били изведени от рейса, в който са пътували, и са били настанени в читалището и в дома за остарели хора в Аксаково.

В събота вечерта във Варна почина 43-годишна жена , откакто летящи клони я повалиха на земята.

В опит да я извади водачът на колата за спешна помощ също бил ранен, само че животът му е отвън заплаха. Жената е от Каспичан, само че живеела във Варна.  От районната дирекция “Социално подкрепяне ” оповестиха, че ще оказват помощ на сина на починалата жена.

Същия ден топола падна и умъртви 64-годишен мъж в София . Ранена бе ѝ брачната половинка му, която по-късно бе настанена в “Пирогов ”. Тя е в устойчиво положение и заплаха за живота ѝ няма.

Десетки са сигналите за паднали дървета в столицата. Кметът на София Васил Терзиев разпореди от да стартира разчистване на рисковите. Още през уикенда дирекция “Аварийна помощ и предварителна защита ” е премахнала над 1000, разяснява шефът Красимир Димитров пред Нова телевизия.

Бургас да приключи контракта си със снегопочистващата компания ще изиска пък регионалният шеф там Пламен Янев. Причината - компанията отказала да извади почистващите машини вечерта против 19 ноември макар неприятното време и влошаващата се метеорологична конюнктура.

“Поради отхвърли имаме проблем с прохода Бургас - Обзор, който е затворен поради снегонавявания. Наложи се АПИ да пренасочва машини към Обзор от автомагистрала “Тракия ”, описа Янев на изключително съвещание на спешния щаб в регионалната администрация. Затова той се надявал от районното министерство да реагират незабавно и да прекратят контракта с въпросната компания, след което да се подписа нов с компания, която може да си извършва отговорностите.

Ураганът, който вилня в нощта против неделя, остави 30 села в Руенския Балкан без ток. Силният вятър съборил няколко електрически стълба в община Руен, където снежната завивка доближи близо половин метър

“Надяваме се в понеделник сутринта всички повреди да са отстранени. Към момента няма сигнали за бедстващи хора ”, сподели още Янев.

Тежко бе ситуацията и в пограничната община Малко Търново. Много странджански села също бяха без ток, а достъпът до Граничен контролно-пропусквателен пункт Малко Търново бе блокиран с часове поради непочистения път. В снега останаха блокирани няколко автомобила и два рейса. Заради рисково стърчаща от покрива на хотел “Мираж ” в Бургас ламарина бе отцепено кръгово кръстовище.

В неделя сутринта бургазлии се разсъниха безусловно с изяден плаж

Северната линия бе пометена от големите талази, които погълнаха част от инвентара на плажните заведения. Пейки, шезлонги, душове и барбарони се озоваха в морето. Местни споделят, че не помнят сходен разгром. Според концесионера Симеон Цветков нанесените вреди са обилни.

Сред най-засегнатите е и област Добрич. Там бе нарушено водоподаването, защото помпените станции останаха без електрозахранване. В неделя сутринта в Добричка област в над 50 села и в елементи от Добрич, Балчик, Генерал Тошево и Тервел нямаше ток.

Следобед бяха отворени пътищата от Добрич за Балчик, Силистра, Тервел.

Лошото време блокира пожарни коли и снегопочистваща техника в Шуменско. В 6 общини там бе оповестено бедствено състояние.

Силна стихия със скорост над 100 км/ч се развихри пък в Сопот. Ураганният вятър прекърши голям брой дървета. Пострадал е покривът на СУ “Иван Вазов ”. В ПГ “Ген. Владимир Заимов ” има счупени прозорци и дограма. Има прекратени жици на електроразпределителната мрежа.

В Стара Загора спешните екипи са се отзовали на 26 сигнала за паднали дървета и клони в града. Два автомобила са с вреди. Няма потърпевши хора.

Аварирали тирове поради снегонавяванията пък затрудниха придвижването през проходите на Хаинбоаз.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР