Заради административни пречки е невъзможно даряването на кръвна плазма. Става

...
Заради административни пречки е невъзможно даряването на кръвна плазма. Става
Коментари Харесай

Манолова: Заради административни пречки е невъзможно даряването на кръвна плазма

Заради административни спънки е невероятно даряването на кръвна плазма. Става дума за човек, който има задоволително антитела след COVID-19 и е редно кръвната плазма, която той желае да подари, да бъде употребена за лекуването на други заболели. Има потребност от кръвна плазма и това се вижда, когато сме на терен.

Това съобщи ръководителят на Гражданската платформа „ Изправи се.БГ “ Мая Манолова във видео с един от членовете на организацията Никола Вапцаров. На него му е отказано да подари кръвна плазма за лекуване на COVID-19 заболели, макар че е боледувал от ковид и има тест за съществуването на антитела в пъти над нужното. Причината е, че не си е направил PCR тест до момента в който е бил болен, а антигенен тест. А след излекуването си е направил и тест за антитела.

"Имам 20 пъти над нормата антитела. Дори и да даря кръвна плазма, няма да я дадат на болен от COVID-19, а ще отиде при останалата кръвна плазма. Имам антитела и мога да даря плазма най-малко пет пъти, само че не мога да съм потребен поради административни спънки ", съобщи Вапцаров.

Той прикани здравния министър да направи нужните промени в заповедите си, тъй че да се отстранен административните спънки за даряване на кръвна плазма от доброволците, преболедували вируса. Една от тях е наложителен позитивен PCR тест, уточни още той.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР