Заповедите за тестване на учениците и другите здравни мерки се

...
Заповедите за тестване на учениците и другите здравни мерки се
Коментари Харесай

Николай Денков се надява поне депутатите да правят разлика между образование и здравеопазване

Заповедите за тестване на учениците и другите здравни ограничения се преглеждат със заповед на управлението на Министерство на здравеопазването. Надявам се най-малко народните представители да разграничават функционалностите, които имат министърът на образованието и министърът на опазването на здравето.

Това заяви образователният министър учен Николай Денков по време на парламентарния надзор в Народното събрание. Той отговори на въпрос на народния представител от " Възраждане " Елена Гунчева по отношение на довеждане докрай на образователната година от възпитаници, учили в образование от разстояние в електронна среда и такива с неизвинени отсъствия.

Той изясни, че не се пишат отсъствия на децата, които вземат участие в онлайн образование от разстояние. Срочните и годишни оценки се дефинират от настоящите оценки на учениците, класните и контролните работи, както и осъществяването на наложените задания от учителя по отношение на ученика.

За учениците, които се образоват от разстояние заради отхвърли да се тестват онлайн, имат два разновидността - да създадат бърз антигенен тест и да бъдат изпитани в учебно заведение или да се явят в учебно заведение за самостоятелно изпитване отвън времето на присъствания образователен развой, без да се тестват. Ако учениците, които се образоват онлайн, надвишават 25% неявяване се провежда и организира изпит за установяване на срочна оценка по образователния предмет. По преценка на преподаващия преподавател, възпитаници, които не могат да се явят, могат да бъдат изпитани и документално в електронна среда, в случай че са обезпечени нужните условия за това - независима стая, с включена камера и микрофон. Ако бъдат открити непозволени средства по време на изпитването в писмена форма, не се слага оценка.

Независимо от другите хипотези, няма заплаха учениците да не завършат образователната година - да не бъдат изпитани или да не им бъде сложена срочна оценка, увери Денков.

Той добави, че в последната COVID-19 вълна 12 000 възпитаници публично се разболявали всяка седмица в България. Част от тях влизали в болница, имало и по-тежки случаи. Обучението в електронна среда е активност, която била употребена в целия свят, като имало и страни, които затваряли учебните заведения и не организирали образование в електронна среда. Качеството е такова, каквото може да се обезпечи при актуалните условия, акцентира Денков, като прикани въпросите за насмешка с просветителната система да бъдат ориентирани към друго място.

В изискванията на изключителна епидемиологична конюнктура се даде еднакъв достъп до качествено обучение на всяко дете и всеки един възпитаник, сподели Денков.

По думите му показаните технологии непрестанно с е уголемяват и развиват и това е една от аргументите да не бъдат стандартизирани. Училищата създават правила за възрастовите особености и профила на учениците за образование в електронна среда, изясни просветителният министър и добави, че процесът на създаване на политиките за електронните запаси МОН се базира на научни данни.

Според Денков би трябвало да се направи полемика за ефикасното и уравновесено потребление на осведомителни технологии и електронни запаси, съобразени с възрастта и развиването на децата и учениците. След това би могло да се пристъпи към създаване на рекомендации, които да се приложат на публични полемики. Такива полемики могат да се създадат след края на образователната година.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР