Заподозреният за убийството на чеченски бунтовник в Берлин миналата седмица

...
Заподозреният за убийството на чеченски бунтовник в Берлин миналата седмица
Коментари Харесай

Валиден паспорт, но фалшива самоличност: може, ако руската държава помага на убиец

Заподозреният за убийството на чеченски въстаник в Берлин предходната седмица руснак е употребявал подправена идентичност, с цел да влезе в Германия.

Това демонстрира взаимно следствие на Bellingcat, сп. " Шпигел " и The Insider.

40-годишният Зелимхан Хангошвили бе убит в главата в берлински парк предишния петък. Заподозреният за убийството бе хванат малко след него, до момента в който хвърлял колелото си и оръжието в река Шпрее.

Германската прокуратура разгласи, че счита убийството за политическо и заяви, че задържаният на име Вадим С. е държал огромна сума в брой в жилището си и е пътувал до Берлин от Москва през Париж няколко дни преди нападението. Имал е и билет за връщане в съветската столица, оповестява Би Би Си.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изрично отхвърли убийството да има връзка с държавните институции. Разследването на трите медии обаче демонстрира, че макар че паспортът на " Вадим Андреевич Соколов ", роден през август 1970 година, е бил годен, подобен човек в Русия не съществува. Името му го няма в държавните бази данни, нито в стотици изтекли данни за пребиваващите в страната. Адресът му в Санкт Петербург е фиктивен.

" Това разобличаване прави изказванията на Русия, че килърът не е обвързван с държавните управляващи, неправдоподобно. Нито един човек в Русия не може да си извади годен паспорт с подправена еднаквост без съдействието на администрацията и силите за сигурност ", написа изданието.

Екипът се е сдобил с подадената молба за виза на " Вадим Соколов ". Благодарение на двама свои източници с достъп до базата данни на съветските паспорти, те са разбрали, че човек с такова име и рождена дата няма в нея. Тази база данни е централизирана и в нея се намират адресите и паспортните данни на всички съветски жители, поддържа се от вътрешното министерство.

Информация за " Вадим Соколов " няма и в други полицейски бази данни, които събират информация за пътуванията в и отвън страната, нито в данните на пътната полиция, където се пази информация за шофьорските книжки.

" В същото време, с цел да може този човек да пътува със аероплан от Москва до Париж с елементарния си паспорт, той би трябвало да е минал през паспортна инспекция, където паспортът би трябвало да се сканира и автоматизирано да се ревизира в базата данни. Всяко противоречие - да вземем за пример неналичието - би задействало алармената система на граничарите и индивидът не би трябвало да бъде позволен напред. Има единствено два правдоподобни сюжета, които изясняват това: или граничарите са знаели, че " Вадим Соколов " е сътрудник под прикритие, и са били инструктирани да го пуснат; или по времето на пътуването си - 31 юли 2019 - е бил в системата ", изясняват още от медията.

Технически са вероятни и двата сюжета, само че вторият е по-близък до последните практики на разузнаването. Според него за " Соколов " би трябвало да е основана напълно подправена еднаквост, която след това е била изтрита от системите. Такъв беше казусът с сътрудниците под прикритие на ГРУ, които нападнаха Сергей Скрипал във Англия, напомня изданието.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР