Започват срещите между финансовия министър, бизнеса и синдикатите за определяне

...
Започват срещите между финансовия министър, бизнеса и синдикатите за определяне
Коментари Харесай

Започват срещите между финансовия министър, бизнеса и синдикатите за определяне на нова минимална заплата

Започват срещите сред финансовия министър, бизнеса и синдикатите за установяване на нова минимална заплата за следващата година. В срещите ще взе участие и вицепремиера Лазар Лазаров.

Инициативата се провежда на фона на поредицата от митинги, проведени от синдикатите в цялата страна  с искане следващата година заплатата да се увеличи от сегашните 710 лв. на 850 лв. - това ще е половината от средната заплата за страната, пише БНР.

Бизнесът обаче е срещу с аргумента, че към момента няма признат механизъм за установяване на минималното заплащане, а в случай че се схване методът половината от междинната за страната, това ще ощети редица браншове в районите с по ниски индикатори.

На практика правителството, въпреки и служебно, може да одобри нов размер на минималната заплата за следващата година след съвещания с работодателите и профсъюзите, за което е належащо министерско разпореждане.

Към момента обаче остава неразбираемо дали то ще може да работи в изискванията на удължителен закон за тазгодишния бюджет или ще е належащо в Народното събрание въпреки всичко да бъде признат нов бюджет на страната за 2023 година.

Въпросът ще се обясни до дни, само че и президентът Румен Радев съобщи, че покачване на минималната заплата ще има.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР