Започват широки обществени дебати по няколко ключови за здравеопазването въпроси

...
Започват широки обществени дебати по няколко ключови за здравеопазването въпроси
Коментари Харесай

Започва широк дебат за демонополизация на касата и нов модел за заплащане на лекарите, обяви Петров

Започват необятни публични диспути по няколко основни за опазването на здравето въпроси като демонополизацията на Националната здравноосигурителна каса, за промяна на модела за установяване на заплащането на медицинските фрагменти и селективното договаряне на касата с лечебните заведения. Освен това ще бъдат направени подробни разбори за евентуалните резултати от диагностично-свързаните групи в лечебните заведения, за извеждането на действия в доболничната помощ, за здравната електронна система, за потребностите на популацията в аптечната мрежа и други.

Тези и още цели изброи министърът на опазването на здравето Николай Петров, като цитира управническата стратегия, която кабинетът " Борисов " одобри при започване на август.

Ще представим нов модел за възнаграждение в опазването на здравето, само че това ще стане след необятен разговор с всички заинтригувани, сподели Петров.

" В момента заплащането на труда на лекари и медици е една загадка - има места, където възнагражденията са положителни, другаде - те са трагични. Няма явен правилник от кое място идват парите, нормално са посредством клиничните пътеки, а в тях странното е, че няма перо труд. Ще създадем работна група, с цел да забележим какъв брой ще бъде остойностен този труд, защото това е деликатна материя. Компетентността на лекаря би трябвало да се обвърже с размера на неговата работа ", разяснява пред публицистите министърът на опазването на здравето.

По думите му това ще отнеме най-малко няколко месеца, а до края на тази година от него се изисква да показа и нов модел за ръководство на лечебните заведения и за договоране със здравната каса. За всички тези задания той ще разчита на експертните разбори, по които към този момент се работи, посочи той.

По отношение на демонополизацията, Петров разясни, че това ще е извънредно комплициран въпрос, който ще се гледа от специалистите паралелно на всички останали промени и преостойностяването на медицинските действия. Министерството към този момент е събрало опита на непознати страни с демонополизация на публични здравни фондове - и положителния и неприятния, по тази причина не желае да избързва с решението, стана ясно от думите на министъра.

Сред целите на ведомството се плануват още и тласъци за повишение на събираемостта на здравните вноски; въвеждане на Национална аптечна карта, само че не като регулаторен механизъм, а като информационен; също и рационализиране на лекарствените политики; ограничения за повишение на компетентността на здравните служащи. Ще се подчертава върху профилактиката и извънболничната помощ, цифровите благоприятни условия за следене на разноските и ще се работи за бързо въвеждане на цялостната електронна система в опазването на здравето, изброи още Николай Петров.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР